Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningen måste få kosta om den ska bli bra

Vi har nu tagit del av barn- och utbildningsnämndens Styrkort 2014.

I det står bland annat under rubriken Utveckling, välfärd och tillväxt att Andelen elever som gått över till högskolestudier inom 3 år ska ständigt öka. Hur genomför man detta genom att minska antalet platser på de studieförberedande programmen på gymnasieskolan? Naturvetenskapsprogrammet är det som ger absolut bredast behörighet till högre studier, men det lägger man ner. Jag tycker att det säger mycket om nivån på utbildningen hos dem som bestämmer, och dessutom visar på ett djupt ingrott förakt för akademiska studier hos många beslutsfattare.

De ungdomar som vill fortsätta till högre studier borde uppmuntras på alla tänkbara sätt. De ska ges alla möjligheter och allt stöd som går för det är de som är framtiden i vårt land. Utbildning måste få kosta om den ska kunna bli bra. I dag har man bara ett mål, att all utbildning från förskoleklass till gymnasiet ska kosta så lite som möjligt. Samtidigt gör man så att det kostar mer genom dåligt genomtänkta beslut.

Det skulle vara väldigt intressant att få ta del av vilken formell utbildning de som styr vår kommun har. Elementära kunskaper i räkning och ekonomi saknas uppenbarligen hos de flesta. Kan vi få en redovisning av vilken utbildning dessa personer har, tack.

På styrkortet under rubriken Ekonomi står det God ekonomisk hushållning – det känns som ett hån. Det ni håller på med är en kvalificerad misshushållning, jämförbar med att ta SMS-lån. Ni har lagt ner fem program, och har beslutat att lägga ner två till, men har ekonomin blivit bättre? Det är dags att inse att det är fel väg, i alla fall när besluten tas med så kort framförhållning att det blir fördyring i stället för besparing. Var finns konsekvensbeskrivningar till dessa nedläggningsbeslut, ekonomiska och sociala? Var ska de elever som inte kommer in ta vägen och vad kommer de att kosta? Redovisa också alla overheadkostnader som inte ligger på respektive skola som verkar ha skenat iväg det sista decenniet. De är skrämmande höga.

Kunskapen om vad en gymnasieskola är, och kännedom om Torsbergsgymnasiet verkar vara väldigt låg hos Bollnäs politiker. Ni är aldrig på skolan. Varför kommer ni inte hit? Varför lyssnar ni inte på någon som vet i stället för att tro och tycka en massa? Sluta sabotera kommunens egen gymnasieutbildning.

Till sist, ni som bestämmer, varför snackar en del av er ner den kommunala utbildningen? Vi vet att det förekommer. Det är ert uppdrag att framhålla den och se till att den blir bra, inte att prata skit om den. Ta reda på fakta och se till att sköta det uppdrag som ni fått från staten, och som vi alla betalar för. Ert ansvar är att ge alla elever en bra utbildning. Det gör man inte genom att lägga ned utbildningar och därmed stänga möjligheterna. Det är stor risk att många elever i höst blir utan gymnasieplats – hur tänker ni lösa det?

Möjliggör en bra utbildning av våra ungdomar, Sveriges framtid.

Agnetha Fondén

planeringssamordnare Torsbergsgymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel