Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningen gav dem självförtroendet tillbaka

Skoltrötthet, dåliga betyg och ett självförtroende i botten behöver inte betyda att det inte går att ta sig vidare i livet.

De vet Caroline, Mattias och Mikael som hoppade på en studiemotiverande folkhögskolekurs i Bollnäs. I dag har alla valt att plugga vidare.

160 ungdomar i Bollnäs och Ovanåker saknar i dag gymnasiekompetens. De flesta har haft det tufft i skolan och inte klarat av kravet på godkända betyg i basämnena.

För en del handlar det om skolleda och rastlösa själar.

Sedan ett par år tillbaka erbjuder Bollnäs folkhögskola en studiemotiverande tolvveckors kurs för unga mellan 18-24 år som inte har gått gymnasiet eller börjat men inte klarat betygen.

Hittills har ett 60-tal personer i Hälsingland gått utbildningen.

- Förhoppningen är att vi kan motivera ungdomarna så att de vill fortsätta plugga efteråt. Efter tolv veckor här ska man ha fått en ny syn på skolan och stärkt självförtroendet, säger Christina Erixon som är en av lärarna.

Vi träffar henne, Ann-Mari Brynils, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Bollnäs-Ovanåker och eleverna Caroline Blomgren, Mattias Lindblom och Mikael Olsson i ett av skolans grupprum.

De tre eleverna har en liknande bakgrund, har de inte hoppat av gymnasieutbildningen så har de inte klarat betygskraven.

Nu, efter den förberedande utbildningen har de satt sig i skolbänken igen.

Mattias Lindbloms dröm är att bli sportjournalist.

- Jag gillar sport och alla tycker att jag pratar för jämnan, när jag blev antagen till en av de fem platserna var lyckan gjord. Det hade jag inte ens vågat drömma om, säger han.

Lärare, elever och Arbetsförmedlingen är överens om att den studiemotiverade utbildningen är en bra möjlighet för att ta sig vidare i livet. Trots det har skolan inte allt för många sökande.

Det vill inte minst Arbetsförmedlingen ändra på.

- En gymnasieutbildning är i stort sett ett måste för ett jobb. Därför är det bra om vi kan få in så många som möjligt på den här utbildningen. Bidragen är dessutom väldigt bra. Till skillnad från det vanliga studiebidraget på 2 300 kan man få 6 000 kronor i månaden, säger Ann-Mari Brynils.