Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning kan rädda unga liv

Sverige är i stort sett det enda land i EU som saknar nationella riktlinjer för trafikundervisning i skolan. Det är upp till varje enskild rektor att bestämma om skolans elever ska få någon trafikundervisning.

Nu startar skolorna igen. Vi hoppas att inget barn skadar sig på vägen dit. Vi vill att alla skolbarn får utbildning i trafiksäkerhet denna höst. Vi vet att barn lever farligt i trafiken. De senaste åren har i genomsnitt 34 barn per år dött i trafiken. Det är hög tid för tydligare krav på trafikundervisning i läroplanerna.

Sverige är i stort sett det enda land i EU som saknar nationella riktlinjer för trafikundervisning i skolan. Det är upp till varje enskild rektor att bestämma om skolans elever ska få någon trafikundervisning. Elevernas trafikkunskaper varierar därför stort mellan skolorna.

Det är inte acceptabelt och bristen på trafikundervisning i skolan är allvarlig. Varannan vecka dör ett barn i trafiken. Lärare saknar ofta både fortbildning och stödmaterial för trafikundervisning. Motororganisationen FMK har dock tagit fram en trafiksäkerhetsutbildning för gymnasieskolan, årskurs 2.

Materielen bygger på den utbildning FMK under många år gett värnpliktiga, och som utvärderats av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Resultatet pekar på att utbildningen påverkar ungas attityder och troligtvis även deras farliga beteende i trafiken.

Utbildningen för skolelever har fokus på hastighet, bilbälte och trafiknykterhet, och eleverna får prova på att volta med en bil och uppleva en krock i ”krocksläde”. I utbildningen ingår också en praktisk demonstration av vad som händer vid en krock i 30 respektive 50 kilometer i timmen.

Med dessa erfarenheter i bagaget vill FMK och Föräldraalliansen, som är ett nationellt förbund för föräldraföreningar, tillsammans med Vägverket, Sveriges kommuner och landsting, polisen, Skolverket och NTF sätta samman ett större utbildningspaket som täcker barn i förskolan och första klass, 14-åringar inför mopedsäsongen samt 17-åringar som ska ta körkort.

Men FMK och Föräldraalliansen är organisationer med begränsade resurser, och frivilliga initiativ är inte nog för att säkerställa att alla barn får trafikundervisning i skolan. Trafiksäkerhet måste in i läroplanerna på ett seriöst sätt. Det står i dag ingenting om trafiksäkerhet i läroplanerna för grund- och gymnasieskolan. Den som letar efter mål eller nyckeltal letar förgäves.

Vi ställer nu vårt hopp till infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) och utbildningsminister Jan Björklund (FP). När nu läroplanerna för grundskolan och gymnasieskolan reformeras har de en unik möjlighet formulera tydliga mål för trafiksäkerhetsundervisningen.

De kan även tillföra resurser för fortbildning av lärare och framtagande av undervisnings- och stödmateriel. Tillsammans kan vi rädda många unga liv.

Bengt Wiktorsson

vd motororganisationen FMK

Håkan Mossberg

ordförande Föräldraalliansen Sverige

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel