Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning före sänkt skatt

Svar till Karin Ånöstam (7/9).

Både du och jag vet vilka prioriteringar våra respektive partier har gjort och kommer att göra.

Du tillhör ett parti som i allians med andra partier har skurit ner på skolan. Komvux som exempel, skars ner av den borgerliga regeringen med 20 000 helårsplatser mellan 2006 och 2009.

Gymnasieungdomar som i dag går bygg- eller fordonsprogram måste på eget bevåg välja till ytterligare ämnen därför att ni borgerliga anser att de inte behöver ha kompetens för vidare studier. Av hela mitt hjärta skulle jag önska att jag har fel, att varenda gymnasieungdom på dessa program kommer att välja till vad som behövs – men jag tror inte de gör det. Det ska bli intressant att följa siffrorna, för att se om de valt tilläggsämnen.

Alla förtjänar en andra chans till utbildning, och i regel så ger utbildning även arbete.

Vi socialdemokrater tror på det livslånga lärandet och utbildning är en färskvara. Men andelen som nu går vidare till högre studier har minskat. Samtidigt står vi inför en gigantisk generationsväxling. Arbetsgivare får inte tag på rätt kompetens.

Er lösning har varit skattesänkningar, vår har varit utbildning.

Budget för kommande år presenteras den 20 september för er, den 5 oktober för oss i opposition. Då får vi se alla prioriteringar.

Åsa Lindestam

riksdagsledamot (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel