Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning för hundentusiaster

En gnistrande kall lördag samlas sju hundägare och deras hundar för en träningsdag i skogen. Solen skiner, den nyfallna snön ligger som ett lätt puder på marken och hundarna gnäller av arbetslycka. Bättre kan inte en hundälskare ha det.

– Vi är ju hundnördar. Det här är det roligaste som finns, säger Siw Strandberg, ordförande i Ljusdals brukshundklubb.

I dag ska hundarna få träna sök och uppletning. Vanligtvis träffas medlemmarna på torsdagskvällar vid klubblokalen för att träna sina hundar. Men för den som inte alltid kan på vardagar finns det även andra tillfällen.

– Det är ofta någon som drar ihop ett gäng en helg och så hänger vi på, säger Siw.

Svenska brukshundklubben är en av Studiefrämjandets 19 medlemsorganisationer. I Ljusdal sköts mycket av den praktiska verksamheten, som kurser och tävlingar, genom Studiefrämjandet. Styrelsen får också utbildning i föreningskunskap.

– Sedan kör vi vårt race men kan få stöd av dem, säger Siw.

Ljusdals brukshundklubb har runt 130 medlemmar och håller flera typer av kurser, som exempelvis valpkurs, tävlingskurs, viltspårskurs och patrullhundskurs. De flesta som har slutit upp denna dag är själva instruktörer. Men den som vill får komma även på de här informella träffarna.

– Vem som helst får vara med, även utan hund och titta på. Alla är välkomna, säger Britta Andersson.

De markerar ut ett område på ungefär 50 gånger 50 meter i skogen och vallar, som det heter när man trampar omkring för att göra det svårare för hundarna att spåra med nosen i marken. Nu ska de söka med hög näsa, berättar Siw.

– När hundarna kommer hit ser man hur de sätter upp näsan och försöker få vittring.

I den här övningen ska hundarna få träna på att söka upp försvunna människor. Det är en av specialgrenarna inom brukshundklubben. De andra är spår, rapport, patrull och skydd.

– Sedan är det individuellt vad man vill fokusera på att träna med sina hundar, säger Madelene Dahlin.

Två personer, så kallade figuranter, går ut i det vallade området och gömmer sig. Britta Anderssons vita herdehund Tage får på sig ett söktäcke som det står SBK på. Det är signalen att det är jobb på gång, och Tage gnäller ivrigt. Runt halsen på honom hänger en rulle som han ska ta i munnen och springa till sin ägare med när han har hittat den gömda personen.

– Den som ligger i skogen kan vara medvetslös. Då tar hunden en grej och springer till sin ägare och visar att de har hittat något, säger Annica Fredholm.

Britta pekar med hela handen in mot skogen och ställer hunden åt rätt håll.

– Sök, säger hon, och Tage kastar sig iväg. På några sekunder har han hittat figuranten och kommer tillbaka med rullen i munnen.

– Visa, säger Britta sedan och följer med in skogen. Där inne får Tage godis som belöning av figuranten Annica, som sitter gömd bakom en stubbe.

Några andra hundar får träna på att leta upp saker. De skuttar glatt iväg i den flygande snön och kommer lyckligt tillbaka med den gömda leksaken till sin ägare, som ropar uppmuntrande, leker med hunden och delar ut godis.

– Det här är en jättebra övning man kan göra för att aktivera hunden om man har ont om tid. Man kan också göra den hemma på tomten, säger Siw.

När alla är nöjda med dagens träning samlas de för avstämning och fika.

– Då pratar vi om hur det gick per hund. Det kallar vi för gofika, säger Siw.