Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning för att skapa ett schysstare nätklimat: "Nätet ännu en arena för kränkningar"

I aulan på Stenhamreskolan i Ljusdal har eleverna samlats. På scenen står Pernilla Ackerman, utbildare på Friends. Hon har under två dagar haft utbildning för skolans personal, elever och föräldrar om hur man skapar ett schysst nätklimat, ett klimat utan mobbning och kränkningar.

32 procent av alla tjejer och 23 procent killar i Sverige har någon gång känt sig kränkt av någon via mobil, dator eller surfplatta det senaste året, enligt Friends undersökning.

Eleven Magdalena Nyberg är en av dem som upplevt kränkande frågor och kommentarer på internet.

– Det blir så mycket enklare när de kan vara anonyma. I början funderar man ju vad den här personen vill mig, men nu bryr jag mig inte längre. Folk som trycker ner en mår bara dåligt själv, säger hon.

Läs även: Nätvandring minskar mobbningen

Enligt Pernilla Ackerman blir 60 000 barn i Sverige mobbade.

– Nätkränkningarna har inte tagit över men det är ytterligare en arena. Ett socialt rum där vi umgås och där barn och unga också bygger sitt identitetsskapande. Där sker det också kränkningar, säger Pernilla Ackerman.

Skolan är enligt lag skyldig att arbeta målinriktat och långsiktigt mot mobbning och kränkande behandling och det inkluderar även internet. Det är just på det sistnämnda som Friends under tvådagarsutbildningen på Stenhamreskolan riktar strålkastarljuset.

– Vi som vuxna behöver kontinuerligt uppdatera våra kunskaper om var våra barn umgås och socialiserar sig på nätet, samt vilka spel, appar och sidor de använder sig av. Just för att vi ska kunna bidra till ett schysstare nätklimat och arbeta mot kränkningar, säger Pernilla Ackerman.

Läs även: Niondeklassare om appen Periscope och jakten på likes: "Vi åkte spark i morgonrock"

Läs även: Var tredje ung kränks

Hon berättar att tendensen bland vuxna är att man reagerar med en slags panik som gör att föräldrar fråntar barn och unga deras mobiler och digitala aktiviteter.

– Jämför det med händelser utanför nätet. En lärare på en skola sa en gång: "Om våra elever skulle snatta på Ica så skulle vi inte förbjuda dem att fortsätta gå på Ica. Istället skulle vi ta i tu med problemet, varför snattar de?" Samma gäller med incidenter på nätet.

Henrik Bruveris som sitter i Stenhamreskolans föräldraråd var med under utbildningen.

– Jag tar med mig att man inte ska förbjuda sina barn att vara på sociala medier utan snarare tvärtom. Det handlar om att vi måste intressera oss för vad våra barn gör på nätet, säger han.

Det var Henrik som på grund av olika incidenter med mobiltelefoner på skolan kontaktade Swedbank, som har stöttat Friends sedan deras start 1997, och nu bidragit till att de kom till Ljusdal.

– Vi ville vara med för att de gör ett jättefint jobb och vi vill vara med och ge tillbaka till samhället, säger Stefan Nordlund, bankchef på Swedbank i Ljusdal.

Läs även: Skärmtid är samtidens minsta problem