Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Utbildning faller som korthus"

Om anpassningsförslagen genomförs, kommer estetiska programmet i Bollnäs att falla ihop som ett korthus. Det anser programsamordnaren Lena Rieback.

Annons

Lena Rieback har arbetat på Torsbergsgymnasiets estetiska program sedan år 2000 – och hon är stolt över utbildningens goda rykte inom musik, teater och dans runt om i landet.

Men när barn- och utbildningsnämnden snart ska ta ställning till en rad förslag för att minska kostnaderna inom gymnasieskolan, ser hon med oro på framtiden.

– En flytt från Heden till Torsberg enligt förslagen, innebär i princip en nedläggning av estetiska programmet, skriver hon i ett brev till politikerna och biträdande förvaltningschefen Tommy Lindvall.

I brevet hänvisar Lena Rieback bland annat till skrivningar i förslagen om sänkt ambitionsnivå och förändrad inriktning för programmet – och begränsade anslag för ombyggnader på Torsberg:

– Det är första gången i mitt liv som jag har blivit ombedd att inte vara ambitiös och inte satsa så mycket. Jag har aldrig sagt något sådant till en enda elev och det vill jag fortsättningsvis inte göra heller.

Lena Rieback har inget emot en flytt från Heden – om programmet får ändamålsenliga lokaler:

– Men nu erbjuds vi absolut ingenting. Och om vi inte har lokaler för teater, dans och sång, så går det inte att driva programmet. Vi kan inte tömma det vi har, utan att få något som fungerar i stället.

En konsekvens – om nämnden beslutar enligt förslagen – blir ett fattigare och tråkigare Bollnäs, där fler elever flyttar från kommunen, tror Lena Rieback:

– Vårt program är dyrt, för att utbildningen har hög kvalité – men det har alltid känts som om det har varit ett flaggskepp för kommunen och en spjutspets ut i landet. Nu känns det som om man inte har råd med det längre.

De senaste åren har det bara pratats ekonomi i stället för kvalité inom skolan, anser Lena Rieback:

– Och det är svårt med marknadsföringen, om eleverna inte litar på att programmet blir bra.

Tidigare har estetiska programmet tillhört de populäraste – men i höstas fylldes inte alla platserna och även i år är det färre sökande.

– Elevkullarna är mindre nu, men jag tror också det beror på osäkerhet om hur programmet ska bli.

Nu önskar Lena Rieback att politikerna ska förstå att det finns andra värden än ekonomiska:

– Bra marknadsföring för vår kommun ger mer pengar in, än era besparingsförslag någonsin kommer att göra, avslutar hon sitt brev.