Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan läkarbesök är Ingegärd rädd att förlora synen

Ingegärd Sjölund är rädd att läkarbristen vid Hudiksvalls sjukhus kan göra henne blind.

Ingegärd Sjölund i Hudiksvall lider sedan flera år av glaukom (grönstarr).

– Det är viktigt att jag kommer på täta undersökningar. Annars blir jag blind. Om nervtrådar har brustit måste man göra något för att minska trycket. Det som skadats går inte att reparera.

Ingegärd brukar få besöka sjuksköterska ungefär var tredje månad.

– Om inte sköterskan själv kan avgöra, skickar hon mig vidare till läkaren. I våras sa hon att jag verkligen låg på gränsen och borde till en läkare under sommaren, men någon kallelse har ännu inte kommit.

Häromdan ringde Ingegärd till ögonmottagningen igen.

– Då får jag veta att det inte finns några läkare att tillgå. De som finns måste operera gråstarr, eftersom det ingår i vårdgarantin.

Även om enklare gråstarrsoperationer ger landstinget extra statliga pengar, hävdar verksamhetschef Karin Marcusson att det är medicinska prioriteringar som avgör hur resurserna använts.

– Läkarna går varje månad igenom väntelisterna för att se vilka patienter som har störst behov av ett besök.

Men Karin Marcusson sticker inte under stolen med att landstinget har för få ögonläkare. Under vissa perioder har det också varit svårt att hitta hyrläkare.

– Det finns en brist i Gävle också, men läget är sämre i Hudiksvall på grund av föräldraledigheter. Det blir inte bra när patienterna ringer till oss och inte kan få en läkartid. Vi ska köpa upp gråstarrsoperationer utifrån nu och vi försöker täcka upp med sjuksköterskeundersökningar för att till exempel mäta trycket i ögat.