Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Usel säkerhet vid vägarbeten

Säkerheten vid vägarbeten är alarmerande dålig.
Det visar en ny rapport som facket för Service och kommunikation, Seko, presenterat.
– Det sker någon incident varje dag, säger Bosse Hedin, regionalt skyddsombud.

Ungefär 2 000 Seko-medlemmar som är verksamma inom vägbranschen ingick i den undersökning som Novus Opinion genomfört och som fackförbundet Seko nu presenterat.

Rapporten visar att mer än var tredje vägarbetare uppger att det under det senaste året har uppstått en eller flera incidenter, som är direkt relaterade till trafiken, vid den egna arbetsplatsen.

Enligt Vägverkets egna siffror har det under de senaste fem åren skett 953 olyckor där personer skadats svårt eller lindrigt vid vägarbetsplatser och 20 personer har omkommit. Men det finns även ett stort mörkertal berättar Bosse Hedin, regionalt skyddsombud för Seko Väg & Ban Gävle-Dala.

– Det är många tillbud som inte ens rapporteras in. Men vi uppmanar alltid våra medlemmar att rapportera allting, inte bara riktiga olyckor utan även händelser som kunde ha gått illa, säger han.

För att lyfta säkerhetsfrågan startar Seko nu en veckolång kampanj för att uppmärksamma väghållare och arbetsgivare på förhållandena längs landets vägar.