Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usel fotboll – fantastiska fans

Annons

Vitryssland, Cypern och Polen. Ligorna i dessa länder, för att ta exempel, är bättre rankade än vår Allsvenska. Sveriges högsta serie återfinns först på 24:e plats i Europa.

På tisdagen befann jag mig på Råsunda fotbollsstadion och såg AIK möta Djurgården.

Och efter att ha sett denna fotbollsmatch skriver jag verkligen under på att ligarankningen är helt rättvis. För ack vilken dålig fotboll det var. Krampaktigt i kvadrat och massor av misstag. I Sveriges högsta liga försöker man inte ens utmana ner till kortlinjen, utan slår i nio fall av tio inläggen från ”halva halva” in i boxen.

Men! Måhända att fotbollen i allsvenskan inte är mycket att ha. Men fansen däremot. Där får man ta av sig hatten. Vilket drag, vilken passion och vilka tifon innan matchen.

Svensk läktarkultur, och i förlängningen svensk idrott, behöver detta. Särskilt efter övergreppen i vintras då kravallpolis med övertejpade hjälmnummer spöade på vanliga hockeysupportrar.

Vid tisdagens derby var det inget stök.

En i mitt sällskap (som hade en svart jacka med en kompass på ena armen) sammanfattade matchen, efter att hans AIK kvitterat på ett självmål i slutet, så här:

”Fy fan Bäckman vilken dålig kvalité. Jag tror jag åker upp till Ljusdals IP nästa gång jag ska på fotboll. Säkert bättre fotboll där.”

Nu heter ju fotbollsarenan i Ljusdal Älvvallen. Men jag förstår hans poäng.

Mer läsning

Annons