Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA skrämde landstingsråd

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) fick sin bild av USA förstärkt under sin studieresa med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
– Det var värre än jag trott. Samtidigt verkar det fungera hyfsat.

– Det finns ingen anställningstrygghet. Du är helt beroende av vilka avtal du kan teckna med din arbetsgivare om sjukvårds- och pensionsförsäkringar. Jag tror att vi alla oavsett partifärg tyckte att det var rätt skrämmande, framför allt den här otryggheten.

Samtidigt konstaterar Ann-Margret Knapp att människor anpassar sig till systemet.

– Människor var inte odelat positiv till en allmän sjukvårdsförsäkring. Där bygger mycket på att man ska ta vara på sig själv och många ville inte vara med och betala för de som har det sämre. De tyckte våra längre föräldraledigheter måste vara negativa, eftersom man missar uppdatering i jobbet.

Ann-Margret Knapp ingår i SKL:s förhandlingsdelegation som i februari under fem dagar besökte USA:s motsvarighet till kommunförbundet, fackliga organisationer, ett försäkringsbolag som bedriver sjukvård, svenska konsulatet i New York och svenska ambassaden i Washington.

– SKL:s delegationer åker på en studieresa per mandatperiod. Eftersom det var förhandlingsdelegationen handlade det mycket om arbetsgivarfrågor.