Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ursäkta inte okunnighet med tvivel

Annons

Utan tvivel är Anders Eklund inte riktigt klok om han blandar ihop och ursäktar sin okunnighet om klimathotet med att kalla det tvivel. Att han i sina ledare envisas med att blanda ihop ozonhålet med klimatkrisen tyder på att han är riktigt dåligt påläst.

Ozonskiktet skyddar djur och växtlighet från skadlig UV-strålning, men det har väldigt lite att göra med växthuseffekten. Ozonskiktet skadades av freoner från kylskåp och luftkonditioneringsanläggningar, men utfasningen av de farliga freonerna under 90-talet är tvärtom ett av flera exempel, till exempel DDT, PCB, försurning, kvicksilverbetning av utsäde, bly i bensin, spridning av radioaktivt avfall, på att globala åtgärder räddat jorden från allvarliga miljöhot.

Ozonskiktet återhämtar sig, och är antagligen inte längre ett akut hot.

Vi har både klimatkris och energikris och ovanpå det en finanskrasch.

Fossilbränslena tar slut och driver upp energipriserna, men klimatet kräver att vi avslutar användningen av dem redan innan de tar slut.

Redan inom tio år måste hälften av världens energianvändning ställas om från kol, olja och gas till något annat för klimatets skull.

Det finns inte tid att vara dåligt påläst, Anders Eklund, och så tvivel genom desinformation.

Vi som undertecknat är båda medlemmar i Hälsinge Vindkraftförening. Vindkraft är en del av lösningen.

Roland Lundqvist,

Olov Östlund

Ni har självklart rätt om ozonskiktet. Tog bara det som ett exempel på att villkoren förändras hela tiden.

Men att klimatet haft häftiga svängningar historien igenom kallar ni för desinformation som ska förtigas.

Jag säger det igen, vi behöver motverka klimatförändringarna kraftfullt. Vi måste göra oss kvitt kol, olja och gas. Både av miljöskäl och av politiska skäl.

Men jag har fortfarande svårt att förstå varför påståendet att det också har funnits starka naturliga klimatförändringar i historien skapar så våldsamma reaktioner.

Det borde inte utgöra något hot, inte ens mot dem som ska tjäna pengar på vindkraften.

Anders Eklund

Mer läsning

Annons