Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urbock fynd bland månadens ölnyheter

Ölnyheterna på Systembolaget tar aldrig semester. 6 maj anlände ett gäng nya exklusiva, tillfälliga varianter till ett urval större bolag. Det handlar nästan genomgående om påtagligt alkoholstarka och ytters smakrika varianter att njuta i små volymer.

Fynd – bästa köp

Einbecker Mai-Ur-Bock, 6,5 %, Tyskland

Pris: 33 cl/18,90 kr Systembolagsnummer: 11374

Omdöme: En klassisk tysk bocköl med stor och tydligt maltpräglad smak med viss uppstramande humlebeska i eftersmaken. Ett lageröl av klass.

Grebbestad Lunator 2016, 7,9 %, Sverige

Pris: 33 cl/29,90 kr Systembolagsnummer: 11385

Omdöme: En riktigt läcker mahognyfärgad dubbelbock med en fyllig, brödig maltighet med stråk av sirap och kaffe i den alkoholfeta, men harmoniska, långa smaken. Ett utsökt smuttöl av hög internationell klass att njuta i meditativa sippar – och till verkligt bra pris för kvalitetsklassen.

Sierra Nevada Bigfoot Barley Wine 2016, 9,6 %, USA

Pris: 35,5 cl/39,90 kr Systembolagsnummer: 11835

Omdöme: Verkligt aromrik ale med söta toner av russin och annan mörk torkad frukt och choklad i den komplexa, gräddigt mjuktexturerade, i dagsläget något eldiga, smakbilden. Gott nu men kommer att finna större harmoni med några års ytterligare lagring.

-

…också bra köp

To Øl Rødgrød Med Fløde, 6 %, Internationellt märke

Pris: 33 cl/32,90 kr Systembolagsnummer: 11500

Omdöme: Klart udda med friska toner av citrus (blodgrape) och jordgubbar i intressant förening. Lättdrucket och fräscht i sin personliga stil.

Death From Above India Pale Ale, 7,5 %, Nya Zeeland

Pris: 44 cl/50,90 kr Systembolagsnummer: 11207

Omdöme: Mycket läcker, humleintensiv smak med förnimmelser av torkad frukt och farinsocker i den generösa, något glycerolfeta, aromatiska, långa smaken. Högklassig IPA från en allt intressantare ölnation med egna, intressanta humlesorter.

-

Prisvärt

Struise Blue Monk Special Reserve, 10 %, Belgien

Pris: 33 cl/43,90 kr Systembolagsnummer: 11344

Omdöme: Exponerar en oljigt fet, något kontroversiell, sötfruktig karaktär med katrinplommontoner och lite rökigt brända (Islaywhiskylika) stråk. Att älska eller hata.

Old Ruffian Barley Wine, 10,2 %, USA

Pris: 35,5 cl/49,90 kr Systembolagsnummer: 11805

Omdöme: Mycket smakintensiv ale som lagrats över tolv månader på whiskyfat vilket gett en ekig, söt touche i den hårdrostat maltiga, kaffe- och chokladtonade, långa smaken där alkoholen i dagsläget dock inte är fullt integrerad.

-

Ej prisvärt

S:t Eriks Pink Boots Gose, 4,7 %, Sverige

Pris: 33 cl/24,90 kr Systembolagsnummer: 11822

Omdöme: Doftar och smakar alkoläsk med småsyrliga toner av hallon och körsbär. Ingen personlig favorit i S:t Eriks annars mestadels attraktiva ölportfölj.

Salty Kiss, 4,1 %, Storbritannien

Pris: 33 cl/30,90 kr Systembolagsnummer: 11422

Omdöme: Klent och på tok för dyr törstsläckare av gräsklippsöltyp. Som en vek och syrlig lättöl av enklaste sort. Att bolaget över huvud taget tar in denna är för mig en gåta.