Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppskjutet igen för Fikru Maru: "Just nu förbannad"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Den etiopiska domstolen lämnde inget besked på fredagen kring Fikru Marus eventuella frigivande. Förhandlingen flyttades med kort varsel till första tisdagen i augusti.

– Jag kan inte tänka mig annat än att utrikesminister Margot Wallström just nu är förbannad över att rättsprocessen mot Fikru Maru inte rör på sig, trots svenska myndigheters engagemang i hans fall, säger Margareta Sidenvall vid Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

Läs mer: Viceminister i samma förhandling som Fikru Maru: "Väcker visst hopp"

På fredagsmorgonen hölls bara en kortare domstolsförhandling som avslutades med beskedet, att en dom kan meddelas på tisdag. Men beskedet möts med skepsis efter flera inställda förhandlingar och dess likheter med hur domstolen agerade förra året.

– Återigen en besvikelse, även om vi inte riktigt vågat hoppas fullt ut på ett positivt besked, sa Emy Maru till SVT-s reporter på plats i Addis Abeba.

Domstolen genomför nämligen en sommarstängning som är två månader lång under augusti och september. Så skedde i fjol och sedan kallades Fikru Maru ett par gånger till domstolen fram till i våras utan att rättsprocessen kommit vidare till nya frågeställningar.

Läs mer: Det ser mörkt ut för Fikru Maru - svenska påtryckningar hjälper inte

– Det är verkligen frågan om vi kan lita på att det verkligen blir en förhandling på tisdag, säger Margareta Sidenvall, Hudiksvall.

Hon är mycket besviken på att svenska myndigheter och särskilt utrikesminister Margot Wallström håller fast vid inställningen att Sverige inte kan lägga sig i andra länders interna rättsprocesser.

– Det är klart att vi inte kan, men Sverige måste agera för att rättsprocessen genomförs och inte förhalas gång efter annan, säger Margareta Sidenvall.

Läs mer: Besvikelse över inställd förhandling: "Nu måste Sverige kräva att Fikru Maru får en rättsprocess"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!