Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppsalamammor får föda i Gävle

Akademiska sjukhuset står utan barnmorskor i sommar.
Blivande föräldrar hänvisas till Gävle, som i sin tur kan komma att hänvisa kvinnor till Hudiksvall.

Annons

Tidigare i år sa barnmorskorna på Akademiska upp sig i protest mot villkoren. Inför sommaren kommer Uppsala därför att hänvisa de kvinnor de inte kan ta emot till Stockholm, Västerås och Gävle. I de två förstnämnda städerna är läget på sjukhusen redan ansträngt, rapporterar gd.se.

Bo Claesson, verksamhetschef för kvinnosjukvården i Gävleborg, beskriver bemanningsläget som gott inför sommaren och har svarat ja på Uppsalas fråga om de kan ta emot mellan 20 och 40 mammor i månaden.

– Det blir i genomsnitt en om dagen.

Mellan två och åtta barn föds varje dag i Gävle och dagar då få barn föds har de möjlighet att ta emot kvinnor från Uppsala. Han tror att det blir mammor i norra Uppland i första hand som kommer, något de i viss utsträckning gjort även tidigare.

För blivande mödrar i Uppsala, Stockholm och Mälardalen kan bristen på BB-platser i sommar bli riskabel, men den påverkar inte Gävle i någon större utsträckning säger Bo Claesson.

De har dock förberett blivande mammor som bor på gränsen mellan Gävles och Hudiksvalls upptagningsområden på att de kan få åka till Hudiksvall i stället om det är fullt i Gävle.

– Vi har bett dem tänka på om de kan hjälpa oss att hjälpa Uppsalamammorna.