Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppsagda lärare kan rensa sill

I min värld är det självklart att man behåller de vuxna i skolan in i det sista och tar först bort lokaler. Vilket ansvar ska de som jobbar kvar ha för eleverna i Nordanstig?

Tankar från en lärare i Nordanstigs kommun, en helt vanlig dag.

Ännu en ledsam dag. Hur ska jag klara de sista veckorna av terminen? Vad ska jag fylla lektionerna med? Undervisningsglädjen är som bortblåst. Hur ska jag kunna se eleverna i ögonen? De läser av mig direkt. Det känns som om jag gråtit hela dagen igen, kan inte hjälpa det men tårarna bara rinner. Människor runt mig försöker trösta och säger att det är ju bara ett jobb, det finns nya, sök dig någon annanstans, om två år då kommer jobben, ta ledigt några dagar och vila upp dig. Det tröstar inte mig nu.

För mig var det inte bara ett jobb. Det var det här jag ville göra, jag brann för det här och jag har älskat alla idéer och möten med eleverna, jag har och har haft massor av visioner. Det är inte bara att byta arbetsplats för det finns inga arbeten och om det skulle finnas några arbeten är vi minst 40 sökanden på varje tjänst. Tårarna rinner så fort mina tankar ägnas åt skolan, yrket eller min framtid. Ska tårarna aldrig ta slut? Jag förstår om det låter banalt att gråta för ett arbete, det finns ju värre saker i världen. För mig är det inte banalt.

På ett informationsmöte 29 april tillsammans med bland annat Eva Fors meddelades att alla som befann sig i rummet (22 st) hade varit varslade sedan i februari 2009. En annan talare, personalchefen, försökte vara rolig och ansåg att vi kunde ju alltid åka till Norge och rensa sill i två år och komma tillbaka när vi behövs. Det gör mig förvirrad, ledsen och arg. Varför tycker de att de har rättighet att göra sig roliga på vår bekostnad, rensa sill? Det är inte ens sill man rensar i Norge, det är torsk. Varslad? Jag trodde att man meddelas detta muntligen eller skriftligen och dessutom personligen?

Vi har de politiker vi förtjänar är en vanlig replik jag hör. Jag är helt övertygad om att ute i kommunen Nordanstig finns det många som sitter på lösningar, men väljer att tiga. Kommunen är full av vettiga och förnuftiga människor, använd dem! Hade detta varit i ett annat land hade lärare, kommuninvånare och föräldrar gått man ur huse för att protesterat. Vi förstår alla att något måste göras men det är en väldigt dålig prioritering som görs.

Hur kan man säga upp cirka 30 tjänster men behålla alla dessa småskolor? Ja, just det var ju inte 30 tjänster, utan 24 det låter bättre, 5 stycken har gått i pension tidigare, ytterligare personal i skolan är redan uppsagd. 111 lärartjänster finns i kommunen 29,6 bort nästa år. Vilken logik är det i den tankegången? Speciellt när elevantalet inte minskar nästa läsår. I min värld är det självklart att man behåller de vuxna i skolan in i det sista och tar först bort lokaler. Vilket ansvar ska de som jobbar kvar ha för eleverna i Nordanstig? Vilka blir förlorarna i detta? Jo, barnen och speciellt de som har olika svårigheter, trassliga hemförhållanden, diagnoser som inte är utredda. Vem ska ta hand om eleverna när de inte fixar klassrumssituationen?

Uppsagd lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel