Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppror mot bankernas brist på kontanthantering – PRO ordnar namninsamling

Bankerna måste ta ett större ansvar, när det gäller kontanthanteringen. Det anser ordförande för PRO Ovanåker Roger Torvidsson som är med och leder detta bankuppror, som han kallar det.

– Det är ett problem att det finns banker, som inte tar emot kontanter. Vår kassör till exempel får ta pengar från lotteriförsäljningar och kaffeserveringar till Bollnäs, där kan man ta emot kontanter, säger Roger Torvidsson.

Läs mer: Många vill gå in på ett bankkontor och kunna hantera kontanter

Läs mer: Om Handelsbankens nedläggningar av kontor

På måndag den 30 maj går PRO Ovanåker liksom alla PRO-distrikt i landet ut med en namninsamling för kontanterna. Under tiden till och med den 3 juni pågår insamlingen.

PRO vill få stöd för att sedlar och mynt är lagliga betalningsmedel i Sverige och därför ska man också kunna använda dem. Därför kräver PRO genom sin namninsamling att samhället tar ansvar för en fortsatt kontanthantering.

– Även Riksbanken anser att det behöver införas ett lagkrav på bankerna att upprätthålla en rimlig kontantservice. PRO har länge haft kravet att bankerna måste ta ett större ansvar när det gäller detta, säger Roger Torvidsson.

Men det är inte bara bankerna som signalerar kontantlöst. Bankkort, mobiltelefon eller internet är numera nödvändiga för till exempel toalettbesök eller buss- och tågbiljetter.

Han anser att ett modernt samhälle måste kunna erbjuda flera betalningssätt. Ingen får på det sättet utestängas.

– Många äldre kan inte datorhanteringen. Det går lite för fort med digitaliseringen av samhället för pensionärssidan, säger Roger Torvidsson.

Det är viktigt att övergången till ett kontantlöst samhälle tar sin tid. När det blir problem och dyrare att använda sig av kontanter drabbas främst äldre, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och människor på landsbygden, enligt Roger Torvidssons resonemang.

Även att banker lägger ner lokalkontor orsakar problem.

– Många äldre behöver gå in på ett bankkontor och prata med någon. De är osäkra på sig själva, när det gäller olika former av bankärenden, säger Roger Torvidsson.

Tanken är att PRO centralt samlar in namnlistorna och sedan överlämnar dem till regeringen.

Läs mer: Swedbank stänger sitt kontor i Alfta

Läs mer: Alftabornas reaktioner på nedläggningen