Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmuntran till Ackes tjejer

Fotboll för unga invandrartjejer belönas.

Annons

Erikshjälpen ger stipendium till Bollnäs GIF. 5000 kronor delades ut i lördags och det blev ungdomsledaren Acke Norell som fick ta emot checken.

– Det är mycket Ackes initiativ, att uppmuntra den här gruppen unga i Bollnäs att spela fotboll. Invandrarkillarna kommer ut på planen ändå, säger Erikshjälpens Lars-Erik Pherzon.

Erikshjälpen delar ut Eriksstipendiet en gång per år i varje ort där de har second hand-verksamhet.

– Att ge pengarna det här året kändes väldigt rätt. Erikshjälpen är intresserad att hjälpa minoriteter och människor från andra länder som har det svårt. Bollnäs GIF och Acke Norell gör en fin gärning, säger Lars-Erik Pherzon.

Acke Norell beklagar att det i många invandrarhem görs skillnad på killar och tjejer:

– Titta på Solrosens IP. Det är hundra invandrarkillar och spelar. Men bara killar. Om tjejer vill spela fotboll är det inte lika lätt att få loss pengar till fotbollsskor och annat från föräldrarna.

– Det är där stipendiet ska användas. Nu kan vi subventionera spelandet för invandrartjejerna, som annars kanske inte kommer ut på planen, säger Acke Norell.

Nu kan damfotbollen subventionera fotbollsutrustning åt dem som kanske inte annars skulle ha råd att köpa det. Styrelsen avgör från fall till fall.

Det är en slump av stipendiet hamnade här. GIF-kansliets tidigare anställde Birgitta Gustafsson råkade träffa Acke Norell just när Acke satt och pratade om något problem kring invandrartjejernas fotboll.

Birgitta jobbar numera på Erikshjälpen. Hon kände att här skulle nog stipendiet hamna.

– Ja, det kanske var någon däruppe som sammanförde oss den dagen, säger Acke Norell, som jobbat ideellt i föreningslivet i hela sitt liv.