Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmärksamhet kring terrormålet ett hot mot Fikru Maru: "Rädd att det används mot mig"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Den politiska uppmärksamheten kring terrorrättegången där Fikru Maru är medåtalad ökar i Etiopien. Det kan innebära ett hot mot den svenska hjärtläkaren och hans dotter Emy.

– Det är politiska aktörer som kontaktar mig och jag är rädd att det kommer att användas mot mig, säger Emy Maru.

Hon bedriver kampanjer för att öka uppmärksamheten kring terroråtalet mot Fikru Maru. Men det innebär en känslig balansgång eftersom det råder undantagstillstånd i Etiopien där regimen förklarat flera oppositionsgrupper som terrororganisationer.

– Blir du associerad med en terroriststämplad organisation riskerar du 25 års fängelse. Min pappa eller jag har ingenting med sådana grupper att göra, säger Emy Maru.

Läs mer: Tiden viktigare än juridiska invändingar: "Förseningar ligger inte i Fikru Marus intresse"

Hon tror att myndigheterna håller henne under uppsikt. Advokat Hans Bagner bedömer att Emy Maru inte befinner sig i någon överhängande fara, så länge hon inte gör något som retar upp de etiopiska myndigheterna.

– Att stänga ner sociala medier som hon använder kan vara en sådan försiktighetsåtgärd, säger Hans Bagner som är Fikru Marus svenske advokat.

Läs mer: Födelsedagsbarn och terrormisstänkt - ny rättegång mot Fikru Maru inleds idag

När rättegången mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru fortsätter under onsdagen, kan det ge en inblick i hur lång processen kommer att bli.

– Det tar tid, men det känns som att domstolen skulle kunna hinna mer på en rättegångsdag, säger Emy Maru.

Det är 38 åtalade och ett stort säkerhetspådrag kring rättegången i Addis Abeba. Åtalet utgår från den etiopiska terrorlagstiftningen efter ett upplopp och brand i Kilintofängelset den 3 september. Fikru Marus svenske advokat påpekade efter de två rättegångsdagarna den 16-17 januari att logistiken kring förhandlingen tog mycket tid i anspråk.

Läs mer: Tiden viktigare än juridiska invändningar: "Förseningar ligger inte i Fikru Marus intresse"

De etiopiska försvarsadvokaterna gjorde då en preliminär bedömning om att rättegången kan ta sex till nio månader i anspråk.

Jag kommer att vara här ett bra tag till, har jag tänkt

– Jag kommer att vara här ett bra tag till, har jag tänkt, säger Emy Maru, dotter till Fikru Maru som sedan i höstas tagit tjänstledig från sin tjänst som läkare på Huddinge sjukhus för att assistera sin pappa under rättsprocesserna som i maj pågått i fyra år.

Eftersom flera av de medåtalade anses tillhöra organisationer som stämplats som terrorgrupper har åklagaren föreslagit att domstolsförhandlingarna inte ska vara öppna för allmänheten.

– Minskad insyn i rättsprocessen är negativt för Fikru Maru. Det skulle var mycket olyckligt. Vi vill att den svenska ambassadören ska sitta med på förhandlingarna och det här är en fråga som vi vill att svenska myndigheter ska driva, säger advokat Hans Bagner.

Med hänsyn till rikets säkerhet har heller inte allt bevismaterial överlämnats till försvaret. Åklagarens bevisning består huvudsakligen av vittnesmål, men Fikru Marus försvarare har inte fått ta del av vad de olika vittnena kommer att framföra för uppgifter.

– Det är svårt att försvara sig när du inte vet vilka uppgifter som kommer att föras fram. Särskilt som medfångarna den första rättegångsdagen kraftigt tog avstånd från vittnesmål som de hävdade var framtvingade, säger Hans Bagner.

Läs mer: EU-parlamentariker vädjar för Fikru Marus frigvining: "Det har blivit en prestigefråga"

Alla svenska EU-parlamentariker, med undantag för Sverigedemokraternas, har vädjat till EU-kommissionären Federica Mogherini att engagera sig i Fikru Marus fall. Förhoppningen var att utrikeskommissionären skulle ta upp ärendet nu i slutet av januari men det tycks inte ske förrän tidigast i februari. EU ger bistånd direkt riktat till den etiopiska staten. Det svenska biståndet ges till lokala organisationer i Etiopien.

– Vi anser att svenska myndigheter måste sätta ner foten och i det ingår att titta på vad som kan åstadkommas genom att exempelvis frysa det svenska biståndet, säger Hans Bagner.

Vi anser att svenska myndigheter måste sätta ner foten

Sedan Fikru Maru skrevs ut från sjukhuset efter en lungoperation sitter han åter i fängelse, men han har fått tillgång till uppföljande vård berättar dottern. Under sjukdomsperioden upptäcktes att han har en lungsjukdom som orsakar blåsor på lungsäcken och det kan resultera i att han på nytt drabbas av lungkollaps.

Emy Marus besök i fängelset är numera strikt övervakade och mer tidsbegränsade än innan Fikru Maru insjuknade och fördes till sjukhus. Far och dotter får inte längre samtala på svenska under besöken.

– Jag har egentligen svårt att veta hur pappa har det, eftersom han inte vill berätta så mycket medan vakterna hör på. Men jag vet att han har problem med vägglöss och råttor, säger Emy Maru.

Han har av det skälet en receptbelagd salva som han inte får tillgång till. Det beror att texten på förpackningen är på svenska och det tillåter inte fängelseledningen.