Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmanar staten att ta sitt ansvar

Under måndagen beslutade ledande politiker i Söderhamn att tillsammans med Föreningen Klaverens hus agera för att staten tar ett ansvar för verksamheten.

Annons

Magnus Svensson, C, ordförande i kultur- och samhällsutvecklingsnämnden, KUS, ringer upp kulturredaktionen och förklarar att han och kommunalrådet Eva Tjernström, S, under dagen har talat med varandra om situationen för Klaverens hus.

- Vi vill göra ett sista försök att tillsammans med föreningen gå fram till staten där vi understryker hur värdefull samlingen är, men att Söderhamns kommun inte kan bära hela kostnaden, förklarar Magnus Svensson.

Det betyder att ett brev kommer att skrivas till kulturdepartementet.

Han poängterar att Söderhamns kommun naturligtvis vill att samlingen ska vara kvar här, men att kommunen inte har möjlighet längre att svara även för hyreskostnaderna i Vågbro. Kostnaderna för Klaverens hus del av Kulturens hus i centrala Söderhamn är mellan 300000 och 400000 kronor per år.

KUS-nämnden har inte fattat beslut att säga upp avtalet, ärendet ligger inte under nämnden, förklarar han. Det har skett på tjänstemannanivå enligt diskussioner som tidigare förts med föreningen att verksamheten i Vågbro ska avvecklas.

Vad som händer efter 1 juli kan Magnus Svensson inte svara på.