Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplyst farväl till sommaren

/

Jonas Ahlströmer tog potatisen till Sverige.
Hjalmar Åker i Enånger tog hit Lyskväll ...

Annons

Enångersprofilen Hjalmar Åker och hans hustru Ingrid hade nog ingen aning om vad de ställde till det med den där augustikvällen 1990 när de uppmanade sommarstugegrannar och andra i Enångers skärgård att tända ljus i mörkret den sista lördagen i augusti.

Nu har 19 år går och Lyskväll är ett etablerat evenemang som spridit sig till hela Hälsingland, längs kusterna, både söderut och norrut och till andra större vattendrag och sjöar i inlandet i snart sett hela landet.

– Det är alldeles fantastiskt egentligen, säger upphovsmannen Hjalmar Åker, som "hittade” Lyskväll under sin tid som marknadschef för Trima i Enånger, då han gjorde många resor till Finland.

– Jag fick goda vänner i Finland och vid ett tillfälle, i slutet av 1980-talet, när vi åkte färjan hem från Åbo fick vi se eldar som lyste utmed havet i mörkret. Vi gillade det vi såg, säger Hjalmar Åker.

Han tog reda på vad det var för fenomen som utspelade sig i den finska skärgården.

– Det här gjorde man samma tid på sensommaren i den svensktalande delen av Finland. Man eldade helt enkelt upp det skräp man samlat på sig under sommarmånaderna i stugorna. Grannar och vänner samlades, och man såg till att rensa kylskåp och skafferier.

Till saken hör att Hjalmar Åker och hustrun Ingrid har sin sommarstuga på Flakön i Enångers skärgård och det var här som Lyskväll för deras del började.

– Visste inte vad vi skulle kalla det för när vi började prata om det hela med våra stuggrannar. Men till slut var det min hustru Ingrid som kom på att vi skulle kalla det för Lyskväll, och på den vägen är det.

I dag har alltså Lyskväll utvecklats till något riktigt stort, där massor av människor på ett eller annat sätt deltar. För många lokala båtklubbar har Lyskväll utvecklats till en av säsongens absoluta höjdpunkter.– Redan andra året, 1991, fick jag medlemmarna i Enångers Båtklubb att tända på idén. Sedan dess har vi alltid haft ett speciellt lyskvällsarrangemang, säger Hjalmar Åker.

Man kan lugnt påstå att det här var en alldeles lysande idé av Hjalmar Åker och hans hustru Ingrid.

Lyskvällen infaller alltid sista lördagen i augusti.

Mer läsning

Annons