Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upplyftande satsning på ungdomar

Det mesta pekar just nu uppåt för Bergsjö Atletklubb. Framgångarna på ungdoms- och juniorsidan är större än på flera år och i maj arrangerar klubben ungdoms-SM i tyngdlyftning.

– Det har expanderat något helt otroligt, säger ordförande och tränare i klubben, Tomas Östlund.

På 1990-talet och i början av 2000-talet var tyngdlyftningen riktigt het i Bergsjö.

Sedan dess har det legat på sparlåga i många år. Fram till nu.

I och med att före detta aktiva kommit tillbaka och börjat som ledare i Bergsjö Atleklubb, har klubbens ungdomsverksamhet fullkomligt exploderat.

– Det är nog ett 40-tal ungdomar som börjat sedan 2013 och fram till nu. Vi blev precis utsedda till tvåa i Sverige när det gäller nyrekryteringar, vilket innebär antal nya licensierade som tävlar. Bara Eskilstuna var bättre, säger Tomas Östlund.

Vad beror den här utvecklingen på?

– Tyngdlyftningstraditionen spelar in. Sedan har det blivit en enorm spridning i skolorna i området, vi har inte annonserat någonting alls. Det började med en yngre grupp och sen har det bara fortsatt. Våra lyftare har varit med på uppvisningar och knattetävlingar.

Tomas Östlund är själv före detta tyngdlyftare och har varit involverad i landslaget. Nu är han tränare i Bergsjö Atletklubb, men tyngdlyftning är långt i från den enda aktiviteten som utspelar sig på träningarna.

– Vi försöker ha mycket varierad träning som passar många, det blir mycket hopp, balans, teknik och motorik.

Klubbens aktivitet har väckt uppmärksamhet i landet. I maj kommer Bergsjö Atletklubb få arrangera ungdoms-SM. Någonting man inte gjort sedan 1990-talet.

– Det som blir extra roligt i år är att vi för första gången någonsin också kommer arrangera knatte-SM, för barn mellan fem och tio år, säger Tomas Östlund.

Unga barn och tyngdlyftning låter kanske riskabelt, men Tomas Östlund försäkrar att det inte handlar om några tyngre vikter.

– Det är absolut inte fråga om någon belastning. Barnen får en ökad kroppskännedom och bättre balans som de kommer ha nytta av hela livet.

Den gångna helgen drog lagserierna i gång runt om i landet, och det med stora framgångar för Bergsjös ungdomar och juniorer. Ungdomarna på herrsidan leder sin serie, medan juniorerna ligger på fjärdeplats. Damjuniorerna ligger sexa. Nästa sammandrag sker 12-16 februari.

Även om det mesta pekar uppåt för Bergsjö Atletklubb, finns det vissa problem med antalet aktiva.

– Vi spränger nästan lokalerna. Vi har öppnat fler träningskvällar och splittar upp i fler träningsgrupper hela tiden. Men det är svårt att hinna med när det gått så pass fort, säger Tomas Östlund som ändå är glad över tyngdlyftningens uppsving i Bergsjö.

– Det verkar vara något som har saknats här, säger han.