Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upplevelse när det lilla tar över

Tempo i Vågbro tar över storkökets roll i Trönö och Norrala. Tanken är att måltiderna ska bli en upplevelse och förlänga livet på de äldre.
– Det är en spännande form. Det här är förhoppningsvis framtiden, säger Björn Celind på Tempo.

Nu är det klart vem som kommer att leverera maten i den lokala innovationsupphandling som gäller för Norrala-Trönö i ett år framåt från och med september.

Vinnande anbud lämnades av Tempo i Vågbro genom Björn Celind som vann kampen mot Tuvalina i Trönödalen - Ekonomisk förening. Båda anbudsgivarna har en godtagbar ekonomi och båda klarade kraven i anbudsförfrågan som huvudsakligen gjordes genom intervjuer.

– De hade lite olika upplägg, men genomförbarheten och tryggheten i organisationen var mer påtaglig hos Tempo. Det blir en skarp drift och kommunen måste säkerställa leveranser över tid och de kriterierna uppfyllde Tempo bättre, säger Fredrik Bäckström, upphandlare i Innovationsupphandling X.

Upphandlingen är värd ungefär 500 000 kronor under det år projektet pågår. För de pengarna ska 960 matlådor serveras varje månad till 27 hushåll.

För Tempos del är det ett välkommet tillskott i verksamheten.

– Det är roligt att de tror på vår idé, det här är en bra affärsmöjlighet för oss som butik. Samtidigt bidrar vi till ett bättre samhälle för medborgarna. Och det kommer att bli nyanställningar, men i vilken utsträckning måste jag räkna på, säger han.

Köket står färdigt i butiken i Vågbro och med några små förändringar anpassas kapaciteten. Det är ett välkommet tillskott som breddar verksamheten, men än är inte detaljerna klara.

– Det kommer att bli ett samråd med hemtjänsten. Jag har många funderingar och idéer. Tanken är att samarbeta med andra företag och föreningar, det kan bli en bra grej för många, säger Björn Celind.

Gemensamma middagar med musik, allsång och bingo finns bland förslagen på aktiviteter. Ambitionen är att det ska bli något som passar alla under det kommande året.

Tuvalina känner en viss lättnad nu i efterhand.

– Jag förstår beslutet och känner att det blev rätt. Det är nog inte husmor jag ska vara. Det här blir nog bra för alla, utom för de i Trönö som ville ha det här kanske, säger Tuvalinas Anne Berglund-Frid.

Det är heller inte uteslutet att Björn Celind tar hjälp av Anne Berglund-Frids kunskaper och inriktning. Båda verkar intresserade av ett samarbete det kommande året.