Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Upplägget är lite märkligt"

Efter elva dagars väntan avgörs det först på lördagen vilka två allsvenska lag som blir Ljusdals kvalmotståndare.
– Det är lite väl långt. Det gäller ju att hålla matchtempot uppe, säger Björn "Böna" Eriksson.

Efter VM-uppehållet spelade elitserielagen fyra matcher på sju dagar. Sedan väntade ett nytt uppehåll – på 15 dagar.

– Visst är väl upplägget lite märkligt, säger LBK-tränaren Björn "Böna" Eriksson och fortsätter:

– Det är kanske något som förbundet skulle kunna titta på till nästa år.

Samtidigt har de allsvenska lagen hållit i gång och avslutar sina respektive serier under lördagen.

En potentiell motståndare för LBK kan bli den norra gruppens seriesegrare Tillberga. Klubbchefen och bandyprofilen Tobias "Zocke" Johnsson håller med om att kvalordningen nog bör ses över.

– Rent sportsligt är det inte optimalt, säger han och fortsätter:

– Det hade kunnat lösas med en extra veckomatch under säsongen, så hade vi varit färdiga förra helgen och redan varit i gång med kvalet.

Lars Wennerholm på svenska bandyförbundets tävlingsenhet är medveten om problemet, men enligt honom är det inte helt lätt att lösa.

– Det är klart att frågan är uppe varje år och vi försöker vara lyhörda, säger han och fortsätter:

– Lösningen skulle i så fall ha varit att avsluta allsvenskan tidigare, men det får vi inte med oss de allsvenska lagen på. De vill spela bandy så länge som möjligt under vintern.

Nästa års VM spelas efter den svenska säsongen är slut. Kan det underlätta för en förändring?

– Det är inte omöjligt, men det har vi inte hunnit titta på ännu, säger Lars Wennerholm.

När läget nu är som det är väljer både "Böna" Eriksson och "Zocke" Johnsson att se det positiva utifrån sina förutsättningar.

Eriksson om uppehållet:

– Vi har fått tid att trycka lite extra på det vi vill bli bättre på. Vi ska oavsett kunna hantera de här omständigheterna.

Johnsson:

– För oss (Tillberga) är det positivt att få gå in i kvalet direkt. Vi är ju i gång med matchspelet och kan bara fortsätta därifrån.

Vilka lag som hamnar i vilken grupp i kvalet är sedan tidigare redan lottad och ligger hos svenska bandyförbundet, däremot vill inte tävlingskommittén släppa gruppernas utformning förrän efter matcherna på lördagen.

– Nej, det går vi inte ut med innan. Det är för att de allsvenska lagen inte ska kunna spela på att välja motståndare från elitserien i den sista omgången, säger Micael Ericsson, på Svenska bandyförbundets tävlingsenhet.