Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgörelse som höjer elpriser

Tror du på regeringsskifte i höst? Ok, ställ då in dig på kraftigt höjda elpriser för en vindkraft vi inte behöver.

Socialdemokraterna har nämligen gjort upp med Miljöpartiet och Vänstern om en storskalig satsning på vindkraft. Subventionerna, läs de elcertifikat vi betalar på våra elräkningar, kommer att höjas kraftigt enligt överenskommelsen och det kommunala vetot mot uppförande av vindkraftparker tas bort. Inget område i vårt land, utom naturligtvis storstadsområdena, kommer att vara fredat för dessa bullrande, miljöstörande åbäken med vingar med en vikt på 50 ton, som kan snurra upp till 300 km/tim. Tror ni att våra fåglar har en chans att undvika att bli träffade? Örnstammen, som man mödosamt och långsiktigt byggt upp efter tidigare miljöskandaler, utsätts nu för ett hot som är lika dödligt som tidigare miljöskandaler.

Behovet av reglerkraft, alltså el som måste tillföras när det inte blåser, som är vanligast när det är riktigt kallt, kommer att öka väldigt mycket. Svenska Vetenskapsakademin, som gång på gång gått ut och varnat för den hejdlösa utbyggnaden av vindkraft, räknar med att de fyra outbyggda älvarna i vårt land måste byggas ut, alternativt måste vi importera kolkraft från kontinenten eller naturgas från Ryssland.

Tycker du om att gå i skogen? Jag tror det, för det gör de flesta. Skogen har misshandlats svårt, den har sprutats med hormoslyr, utsatts för meningslösa dikningar och hyggesplöjningar, enorma hyggen har tagits upp och ett finmaskigt rutnät av skogsbilvägar har anlagts. Likafullt finns fortfarande miljöer i skogen som välkomnande tar emot oss med sin tystnad, sitt färgspel, sina dofter och ger oss lugn och harmoni och värdefull motion. Vi kan plocka bär och svamp och jaga om vi törs för alla vargar som hotar och dödar våra hundar. Den våldsamma utbyggnaden av vindkraften som kan förutses när skogs- och markägare ska ta del av de subventioner vi konsumenter håller fram via elcertifikaten, kommer att slutligen ta ifrån oss skogen, som förvandlas till bullrande och farlig industrimark. Vi kan glömma internationella turister som sökt sig till de svenska skogarna av samma skäl som vi gör det.

Vårt land producerar mer el än vi gör av med, vindkraften förutan och med nästan inga utsläpp av CO2. Det finns en hel rad alternativa fossilfria sätt att producera fossilfri el, som inte på samma sätt som vindkraften brutalt vräker sig fram i miljön.

Detta kan ju vara något att tänka på när det är dags att välja i höst.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel