Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgörelse: Bollnäs får tillbaka 5 miljoner från Samkraft

Försäljningen av vindkraftsbolaget Samkraft innebär att Bollnäs kommun kommer att få tillbaka delar av de 8,1 miljoner kronor som man på grund av ett borgensåtagande betalade in till Kommuninvest i höstas.

I början av veckan stod det klart att det Gotlandsbaserade företaget Slitevind AB köper Samkraft för 165,9 miljoner kronor.

Läs mer: Gotlandsbolag köper Samkrafts vindsnurror för 166 miljoner

Det innebär att Samkraft, som ägs av 13 mellansvenska kommuner, undviker konkurs. Det innebär också att de kommuner som gått i borgen för bolaget, och därför tvingades betala in miljonbelopp till långivaren Kommuninvest i höstas, kommer att få tillbaka delar av sina pengar.

När Bollnäs i slutet av augusti betalade in 8,1 miljoner kronor, ställdes det samtidigt en så kallad regressfordran på samma summa på Samkraft.

Men fordringsägarnas sammanlagda krav på bolaget är större än det pris som Slitevind AB kommer att betala.

För att de kommuner som gått i borgen för Samkraft skulle få tillbaka allt de betalat till Kommuninvest hade det krävts en prislapp på ungefär 190 miljoner kronor.

Så blev det inte, vilket har gjort att man träffat en så kallad ackordsuppgörelse.

I första hand ska nämligen långivaren Swedbank ha tillbaka 124 miljoner kronor som banken lånat ut. Först efter det får kommunerna dela på de pengar som finns kvar.

I slutet av februari, när det ännu inte stod klart vem som skulle köpa Samkraft, talades det om att kommunerna kunde vänta sig att få tillbaka någonstans mellan 15 och 60 procent av sina fordringar. Nu ser det ut att bli något mer än så: 62,5 procent.

För Bollnäs del innebär det ungefär 5 miljoner kronor.

Kommunchef Anders Johansson och kommunalråd Marie Centerwall (S) har skrivit under och godkänt den uppgörelsen.

Även om det innebär en förlust med 3,1 miljoner kronor är Marie Centerwall nöjd med uppgörelsen.

– Det har varit en lång och knölig resa, men jag tycker det är väldigt bra att det blev så här i stället för en konkurs. Det är skönt att affären är klar och att ett seriöst bolag går in som ägare, säger hon.

Om det blivit konkurs i stället, hade ni inte fått tillbaka några pengar alls då?

– Jo, det finns ju kapital i bolaget, men det hade naturligtvis blivit mycket mindre.

Enligt Marie Centerwall kan det senare visa sig att Bollnäs kommer att få tillbaka mer pengar än så. Samkraft äger nämligen 58 procent av aktierna i vindkraftsbolaget Silver Road. Deras värde är i dagsläget okänt, men de ska enligt Marie Centerwalls uppfattning inte ha följt med i Slitevinds köp.

Läs mer: Hälsingekommuner krävs på miljonbelopp