Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgiven – kan man bli annat?

Landstinget planerar att dra in på vården. För våra medlemmar med livshotande allergireaktioner är närheten till akut- och intensivvård, snabbt och dygnet runt, en livsnödvändighet.

Allergivården i Sverige är under all kritik och allergiker i Norrland är de mest drabbade. Det var ingen nyhet för allergiker som är bofasta i Gävleborgs län! Vi har till exempel medlemmar som vid sin hälsocentral efterfrågat den allergivaccination som omtalades men fått till svar att någon sådan inte finns. Jo, den finns men kunskapen om den brister inom primärvården. När landstinget nu signalerar om stora nerdragningar där akut- och intensivvård minskas och till och med dras in känns måttet rågat.

Vi har uppvaktat politiker, haft dialog med landstingets tjänstemän och till och med ordnat utbildning för landstingets personal då våra medlemmar varnat för kunskapsluckor inom vården. Vad mer kan vi göra? Man säger att man förstår vår problematik, förstår att det ofta handlar om situationer och händelser som den allergiske själv inte kan påverka och att vi är beroende av snabb fungerande akutvård, men agerar sedan tvärtom. Vi har fortfarande ingen barnallergolog i vårt län, ingen allergikonsulent som bereder väg för allergibarn i förskola och skola, akut- och intensivvårdspersonal saknar utbildning och kunskap för att hantera luftburen latexallergi, patienter som behöver specialkost ombeds ta med sig matlåda när man akut blir inlagd på IVA och så vidare. Nu är man dessutom beredd att försämra situationen ytterligare!

Landstingsråd svarar oss cyniskt att "vi själva valt att bosätta oss där vi bor", men det handlar om att ha möjlighet att bo kvar på den ort där man är född, uppvuxen och har sitt viktiga kontaktnät när livet bjudit på prövningar i form av allergisjukdom. För våra medlemmar med livshotande allergireaktioner är närheten till akut- och intensivvård, snabbt och dygnet runt, en livsnödvändighet. Det handlar om minuter när luftvägarna sväller igen. Har man varit med om en allergisk chock ett antal gånger lever man med en konstant stress som kan liknas vid den som personer i krigshärjade länder lever med. Man har en ständig bereds

Astma och allergiföreningen i Gävleborgs län

genom Kerstin Eriksson ordförande

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel