Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter till Bandypuls: Flera ryska storstjärnor på väg till Sverige

Flera källor uppger till Bandypuls att ryska storstjärnor är på väg till Sverige. Det ska röra sig om han som var världens bästa, han som är världens bästa – och han som kanske kan bli det på sikt. – Vi har haft en dialog, men inte träffats, säger Bollnäs klubbchef Robert Lindgren om superlöftet Nikita Ivanov.

Under hela våren har det ryktats om ryska storstjärnor till elitserien. Förra veckan blev Alan Dzhusojev klar för Sandviken. Nu tyder mycket på att det kan bli fler.

På onsdagen gick allsvenska Ljusdals BK, som redan nu tackat nej till en eventuell elitserieplats nästa säsong, ut med att man håller presskonferens på fredagen. Mycket pekar mot att det är Micha Svechnikov, som sedan långt tillbaka har hus och familj i Ljusdal, som ska presenteras.

– Vi har en presskonferens imorgon där vi kommer att presentera ett nyförvärv. Så du får se i morgon vem det är, säger klubbchefen Ola Bengtsson.

Men är det Micha Svechnikov?

– Folk får spekulera i vad dom vill. Jag pratade med Patrik Larsson (LBK-tränaren) i morse, han har följt diskussionerna på sociala medier och där skrivs det att han är klar för Bollnäs i och med att vi inte spelar i elitserien nästa säsong. Det kan ju vara så också, jag vet inte...

LÄS ÄVEN: Svechnikov: "Kändes väldigt tungt att säga nej till LBK"

I Vänersborg har det under hela våren pratats om ryska förstärkningar, inte minst om superstjärnan Sergej Lomanov – den spelare genom historien som vunnit flest VM-guld.

Flera av varandra oberoende källor uppger till Bandypuls att 35-åringen befinner sig i Sverige. Han ska ha fått ett lukrativt erbjudande av Vänersborg, men uppges gärna vilja ha med sig ytterligare en rysk spelare till klubben.

– Alla rykten som varit i Vänersborg, det har varit ryssar i stan varje helg senaste månaden. Folk har sett att det varit ryssar på besök, men det är bara rykten, säger IFK Vänersborgs spelaransvarige Tommy Hjert.

Du avfärdar det helt och hållet?

– Det är klart att vi har tittat mot ryska spelare under många år, men vi har ju haft en tradition med många ryska spelare. Det började med Pasjkin för länge sedan, Gapanovitj, Franz och Grachev. Men från rykte till något annat är det ett stort steg.

Kommer ni att värva ryskt under våren?

– Om vi kommer värva? Jag kan inte svara på det, men det har jag väldigt svårt att se.

Bör inte Fagerström i den tunga offensiva rollen ersättas?

– Vi är nöjda med det nya spelare som vi fått. Vi tycker att vi har en bra trupp med mycket energi och som är en väldigt utvecklingsbar trupp.

Så, till era fans där ute. Ryskt till Vänersborg – ja eller nej?

– Jag har otroligt svårt att se att vi ska klara av något sådant i det här läget. Det är inget jag räknar med.

Bandypuls har sökt Sergej Lomanov på ett svenskt telefonnummer utan att lyckas.

Ett annat namn som cirkulerat under våren är Dynamo Moskvas superlöfte Nikita Ivanov. Han uppges nu välja mellan fortsatt spel i den ryska storklubben eller Bollnäs. Klubbchefen Robert Lindgren bekräftar kontakt.

– Om vi säger så här: Nikita Ivanov är en väldigt intressant bandyspelare. Han är ung men redan nu väldigt bra, säger han.

Har ni träffats?

Robert Lindgren är tyst en stund. Sedan säger han:

– Vi har haft en dialog, men inte träffats.

Ni har pratat alltså?

– Ja.

LÄS ÄVEN: Lindgren: "Har hört att han vill spela i Sverige"

Robert Lindgren fortsätter:

– Med tanke på vår laguppställning i dagsläget är det ingenting vi jagar aktivt.

– I och med Nilsson (Patrik) så har vi bra med offensiva spelare, Niktita är också offensiv. Jag tycker att vi har ett bra omklädningsrum nu, med flera utvecklingsbara spelare. Vi går för guld och med den uppställning vi har i dag så ska vi vara med där och fajtas.

Att spelare från öst nu lockas till Sverige är för att den ekonomiska situationen i rysk bandy är svår. Enligt en källa till Bandypuls är det bara ett fåtal lag som har det stabilt, däribland Neftyanik, Jenisej och Baikal Energy.

Däremot uppges Dynamo Moskva och Zorkij ha enorma problem och kontraktsläget i klubbarna ska vara högst oklart.

– Dynamo Moskva kommer kanske att få spela med ett mycket ungt lag som inte kan kriga om medaljer. Men både Dynamo Moskva och Jenisej får det jättesvårt nu. Det är lag som måste vara kvar i ryska superligan. De hoppas att mötet i Kazan ska hjälpa dem, uppger en källa till Bandypuls.

Förra veckan ska ett möte ha ägt rum i Kazan där bland andra president Vladimir Putin uppges ha närvarat. På mötet ska det ha talats om att guvernörer ska hjälpa klubbarna på de orter där det spelas bandy. Enligt källan kommer staten med andra ord att hjälpa bandyn för att överleva i landet. Den statliga hjälpen innebär också att det kan komma att byggas flera bandyhallar i Ryssland de närmaste åren, bland annat i Krasnojarsk, Irkutsk och Pervouralsk.

Efter Bandypuls artikel har Dynamo Moskvas klubbdirektör Sergey Zhdanov uttalat sig på klubbens hemsida. Han säger att intresserade klubbar först och främst ska kontakta Dynamo Moskva innan man för en dialog med Nikita Ivanov som fortfarande står under avtal.