Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter saknades om hälsingegårdar

Länsstyrelsen måste komplettera sin nominering av hälsingegårdarna som världsarv.
– Men vid förra nomineringen behövde vi göra betydligt större kompletteringar, säger länsantikvarie Lena Landström.

I våras lämnade länsstyrelsen för andra gången in en nominering av hälsingegårdarna som världsarv. Nästa sommar eller höst tar FN-organet Unesco sitt beslut.

2009 blev det ett nej och kritiken var hård mot bristerna i nomineringen. Förra gången lyckades länsstyrelsen inte övertyga bedömarna om att hälsingegårdarna är ”enastående i världen”, alltså att samma sak inte finns någon annanstans.

Den här gången är gårdarna färre och nomineringen mer fokuserad på den festkultur som fanns runt hälsingegårdarna på 1800-talet.

För drygt en vecka sedan, förra helgen, besökte en granskare Hälsingland och de nominerade gårdarna. Hon lämnar en rapport till den expertgrupp som ger sitt utlåtande utan besök på plats.

– Resan runt i Hälsingland var fin och gick jättebra. Gårdsägarna hade iordningställt, städat och bjöd på ett gott mottagande, men vi får inte veta något om vad hon tyckte, säger Lena Landström.

Granskaren uppmanade däremot länsstyrelsen att göra kompletteringar av nomineringen.

– Det handlar om formalia. Bland annat hade vi inte med kommunernas områdesbestämmelser för vajer objekt. Det har vi kompletterat med nu. Inget av det hon begärde var uppgifter som vi inte redan har.

Expertgruppen kan också begära kompletteringar.

– De bör vara gjorda under hösten, eftersom expertgruppen lämnar sitt utlåtande vid årsskiftet, men vi får göra kompletteringar ända fram till mars.