Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppfödarbragd i Iggesund

Mona Elsert och Hans Östberg driver hästgård tillsammans i Iggesund. Förra helgen tog de emot priset för årets uppfödarbragd på Gävleborgs travgala.

– För lång och trogen tjänst skulle man väl kunna säga.

Så beskriver Hans Östberg motiveringen till priset för årets uppfödarbragd som han fick dela tillsammans med Mona Elsert vid travgalan.

Hans Östberg och Mona Elsert har tillsammans 18 hästar på gården i Iggesund. Den mest kända och just nu mest framgångsrika är fyraåriga stoet Monas Invercote.

Monas Invercote har en fin stamtavla. Stoets pappa är Viking Kronos, samma pappa som Prix d'Amerique-vinnaren Maharajah.

Under 2013 sprang Monas Invercote in på fjärdeplats i det prestigefyllda storloppet Derbystoet på Jägersro. Det var säsongens stora höjdpunkt. Tack vare ett bra år var hon också nominerad till årets sto och årets fyraåring på travgalan.

– Hon var också femma i Drottning Silvias pokal och tog sig till final i Storchampionatet där hon blev oplacerad, säger Hans Östberg.

Träning av hästarna på gården sköts av Hans och Mona, med stor hjälp av gode vännen och kusken Ove Berglin. Hästar har alltid varit en del av deras liv.

För Monas del började inte hästintresset via travet. Som ung red hon mycket dressyr, där hon har ett SM-guld i bagaget.

– Jag började rida när jag var elva år då Hudiksvalls rid- och ponnyklubb startade. Några år senare jobbade jag lite extra på travet och på den vägen kom jag in och träffade mycket travmänniskor, säger Mona Elsert.

Hans Östberg var just en av dessa travmänniskor. Gården i Iggesund har funnits i hans släkt i flera generationer.

– 1988 byggde vi nytt stall och gjorde en helsatsning. Nu har vi även fått till en träningsslinga som gör att vi har bättre träningsmöjligheter vilket bidrar till att det går så bra just nu, säger Hans.

Varken Hans eller Mona kör några tävlingslopp själv längre. Det är uppfödningen och träningen av travhästarna de fastnat för.

– Det är kul att träna en unghäst och se utvecklingen när det går bra. Sedan får man själv klura när det går mindre bra. Det är skönt att det är vi som bestämmer och inga andra hästägare, säger Mona som också har ett heltidsjobb. Något som gör det svårt att hinna med någonting annat än hästarna.

– Sedan i somras har vi en tjej som jobbar här tre dagar i veckan, men hästarna tar mycket tid. Vi hinner egentligen inte med någonting annat, säger Mona.

Hästarna ligger just nu i vinterträning inför säsongen. En säsong som väntas bli ganska lugn för Monas Invercote då det inte finns så många storlopp för femåringar.

– Det blir ett mellanår för henne, men på V75 bör hon kunna hävda sig, säger Hans.