Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppåt väggarna med parkour

I stället för att ta sig fram med enbart gång så använder man sig av hela kroppen genom hopp, volter och klättring. Åtminstone om man håller på med parkour, som det kallas. En sport från Frankrike som nu har letat sig till Söderhamn.

Det är söndag eftermiddag och i Norrtullsskolans gymnastiksal är det full rörelse. Nakna fötter springer över golvet och ord som kong och dash studsar mellan väggarna. Studsar gör också barnen som utövar parkour. Parkour är i grunden är ett sätt att förflytta sig med hjälp av hopp och klättring. Plintar, madrasser och trampoliner är utställda i gympasalen för att hjälpa till med de olika rörelserna.

Man brukar säga att parkour grundades i Frankrike runt år 1980, men sporten har anor sen länge tillbaka.

– Från början uppfanns det under Vietnamkriget, som ett sätt att förflytta sig från punkt a till punkt b, säger Rasmus Svärdström.

Tillsammans med Gabriel Sköld tränar han barn och ungdomar i parkour här i Söderhamn sedan ett år tillbaka. Idén att starta en parkourgrupp kom från styrelsen i Söderhamns Gymnastikförening.

– Förra året la styrelsen fram som förslag att det skulle startas en grupp i Söderhamn. De visste att Hudik hade parkour och att vissa åkte dit för att träna. De tänkte "kan Hudik så kan vi", säger Gabriel.

– Likaså ville de få in fler killar i föreningen, säger Rasmus.

Från början tänkte de starta en grupp. Intresset blev dock så stort att de valde att starta två grupper. Det var fortfarande ett stort tryck, så efter en halv termin startades ytterligare två grupper. I dag finns det sammanlagt fyra grupper, som tränar i omgångar 13.00 till 17.00 varje söndag. Det är också många som står på kö.

– Tyvärr är det bara vi som är ledare och vi kan inte ha fler grupper. Sen finns det inte heller några fler lediga tider i hallen, säger Gabriel.

Gabriel och Rasmus är även de nybörjare på parkour. De hade ingen egen erfarenhet innan gruppen i Söderhamn startades och de fick gå en utbildning för att bli ledare.

– Jag tycker det är riktigt kul, men tyvärr har jag bara möjlighet att öva på söndagarna då vi har tillgång till hallen, säger Rasmus.

En parkour-träning kan se olika ut från gång till gång, men gemensamt är att man övar på olika hopp.

– Inom parkour finns det fyra grundhopp: dash, kong, lazy och speed, säger Gabriel.

De fyra grundhoppen är det viktigt att man kan, för de ingår i alla rörelser man gör inom parkour. När man ska börja lära sig de olika hoppen startar man med att öva dem på en bred plint. Så småningom går man över till bom och platå, för att slutligen klara av att göra dem på stång.

– Det gäller att lära sig hur man använder kroppen, man måste hitta de olika rörelserna, säger Gabriel.

Parkour är väldigt fritt och ingen parkour-stil är den andra lik, vilket också kan vara anledningen till att parkour blivit så populärt. Det finns inga pekpinnar.

– Jämför man med truppgymnastik så måste man där lära sig vissa rörelser innan man går vidare, säger Gabriel.

Parkour fungerar på ett annat sätt.

– Oavsett vart du börjar med parkour, så blir det ändå att du lär dig grunderna, säger Rasmus.

Några som nyss börjat med parkour och fastnat för det är Toste och Vide Solum. De blev tipsade av kompisar att börja träna.

– Parkour är inte bara volter, som många tror, utan det är hoppa, klättra och springa också, säger Toste.

Axel Gustafsson, som tränat parkour sen förra året, instämmer.

– Det är verkligen kul att öva också, säger Axel.

Parkour är som sagt en blandning mellan att klättra, hoppa och springa. Söker man på parkour på internet får man upp videofilmer av folk som utövar parkour utomhus, i städer och parker. Det är ett sätt att förflytta sig på, snarare än en sport. Därför går det inte heller att tävla i parkour. Man kan dock tävla i freerunning, som är en blandning av parkour och gatuakrobatik.

– Här i Söderhamn lär vi ut parkour och freerunning, säger Rasmus.

När klockan slår fem är den sista gruppen klar. Deltagarna springer ut ur salen och nerför trapporna med lätta steg. Och vem vet, kanske de passar på att pröva ett nytt hopp utav bara farten.