Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppåt för Holmen i Iggesund

Iggesunds bruk förbättrade sin vinst i senaste kvartalsrapporten.

Iggesund Paperboard, där bruken i Workington och Iggesund ingår, visade en vinst på 97 miljoner kronor för första kvartalet 2014. Det är en förbättring med 37 miljoner jämfört med samma kvartal året innan.

Förklaringen är en stabilare produktion samt den nya biobränslepannan i Workington. I resultatet ingår också 40 miljoner kronor från lageromvärdering.

Under första kvartalet noterar man också ett stabilt läge för på kartongmarknaden och att leveranserna till Europa ökat något.

Även Holmen Timber, med sågverken i Iggesund och Bråviken, visar förbättrade resultat. Här har man vänt en förlust på 35 miljoner motsvarande kvartal förra året till en vinst på 10 miljoner. Förbättringen beror främst på högre priser, bra försäljningsmix och ökade leveranser, enligt rapporten.

Sågverken levererade 195 000 kubikmeter under det första kvartalet, vilket var 20 procent mer än under samma period 2013. Leveransökningen förklaras främst med bättre produktivitet.

Koncernen som helhet ökade sin vinst detta kvartal till 389 miljoner före skatt jämfört med 98 miljoner förra året. Här bidrog även högre papperspriser till vinsten.