Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp till kamp...

...för sänkt pensionärsskatt, emot ungdomsarbetslöshet, och så en betongpark på Östernäs. Det var spridda skurar i årets första maj-tåg i Ljusdal.

I runda tal 150 personer trotsade den bitande kylan - och de få snöflingor som faktiskt segnade ner - för att visa sitt socialdemokratiska engagemang på arbetarnas första maj. Anförda av Bollnäs blåsorkester promenerade en städad skara de från Postplan till Riotorget med de röda fanorna vajandes i vinden och plakat med budskap som "Ett rött Europa" och "Ingen ung utan jobb".

Men när det var dags för tal på Riotorget var det varken frågor om unga eller Europa som rörde upp starkast känslor hos demonstranterna. Först när dagens andra talare, Stina Michelsson (s) sa att socialdemokraterna vill att "pension ska beskattas lika som lön" vaknade den ålderstigna publiken till på allvar.

– Bravo!, ropade flera personer och efter följde dagens varmaste applåd.

Innan talaren, som är socialdemokraternas förstanamn till kommunfullmäktige klev ner från talarstolen uppmanade hon alla rösta för ett rött Europa, en röd regering, en röd region och en röd kommun.

– Det tjänar Sverige och Ljusdal på, avslutade Stina Michelsson.

Ett par timmar tidigare, vandrade ett annat första maj-tåg ungefär samma väg, fast den gången under parollen "Stöd betongparken, det gör vi". Ljusdals betongparksförening hade samlat ihop ett 20-tal föräldrar och unga för en insamlingsmarsch genom köpingen. De var utrustade med skramlande insamlingsbössor, men det var inte i första hand för pengarna de tågade.

– Vi vill visa att det finns intresse från föreningarna, då är det lättare för politikerna att fatta beslut, sa Johan Sjölund.

Men politikerna har väl visat sig positiva till betongparken?

– Ja, men de är lite osäkra. De kanske vill testa om det fortfarande finns intresse och engagemang för en betongpark, så hade jag gjort om jag var politiker. Så detta är för att visa att engagemanget fortfarande finns, sa han.

En av meddemonstranterna var femåriga Malaika Fredholm som balanserade på en skateboard. Hon var bestämd på vad hon ville ha.

– En skateboardpark. Så jag kan åka skateboard.

Ljusdals betongparksförening anslöt även till det mer traditionella första maj-tåget senare. Men efter ett tag lämnade de Rioplatsen. Några som stod kvar var emellertid Bertil Bomyr som tillsammans med frun Maj-Britt brukar delta i första maj-tåget.

– Jag har varit socialdemokrat i alla tider och jag är 85 år gammal. Jag är här för att jag håller på S, på rättvisa, det ska vara lika för alla, säger Bertil Bomyr.