Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp till bevis om migränvården, politiker!

Många patienter är helt beroende av specialistvård, men möts ofta av kalla handen från sjukvården beroende på var de bor, skriver Anna Karin Wallberg, ordförande i Huvudvärksförbundet.

Mer än 1,4 miljoner svenskar, varav ca 31 000 gävleborgare, är drabbade av migrän i olika former och svårighetsgrad. Svår migrän är en neurologisk sjukdom som består av betydligt mer än bara själva huvudvärken. Utan specialistbehandling är risken stor att den som drabbas får svårt att klara av sin vardag. Under valrörelsen uttryckte en rad partier inom Region Gävleborg en vilja att förbättra migränvården – nu är det dags för våra sjukvårdspolitiker att gå från ord till handling.

Innan valet frågade Huvudvärksförbundet ledande regionpolitiker vad de ville göra i regionen den kommande mandatperioden så att personer med kronisk migrän och andra former av svår huvudvärk får tillgång till adekvat specialistvård. Det finns en bred enighet bland de olika partierna om att ta tag i migränvården. I Region Gävleborg vill alla svarande partier satsa på utbildning av primärvård i migrän- och huvudvärkssjukdomar, 33 procent införa vårdprogram och 33 procent inrätta specialiserad huvudvärksenhet centralt i regionen för utredning och behandling av patienter med svår migrän och huvudvärk.

Många patienter är helt beroende av specialistvård, men möts ofta av kalla handen från sjukvården beroende på var de bor. Enligt en registeranalys kan det skilja upp till fem gånger mellan två landsting i vilken grad man får tillgång till någon form av injektionsbehandling för kronisk migrän. Region Gävleborg hamnade på sista plats. En webbenkät bland landets offentliga neurologmottagningar visade stora skillnader mellan klinikerna i vilken grad man återremitterar en person med svår huvudvärk eller kronisk migrän tillbaka till primärvården utan åtgärd. En av de mest begränsande orsakerna är, enligt dem själva, brist på resurser och huvudvärksspecialister.

En bra behandling kan, för en migrändrabbad person, vara skillnaden mellan möjligheten att försörja sig själv och risken att permanent ställas utanför arbetsmarknaden. Huvudvärksvården är dock fortfarande allt annat än jämlik, utan mer att betrakta som ett lotteri. Ett migränlotteri, där gävleborgarna är de största förlorarna. Politikerna i Region Gävleborg har nu uttryckt en vilja att göra alla gävleborgare till vinnare, genom en upprustad migrän- och huvudvärksvård. Nu är det dags att gå från ord till handling, politiker. Svik nu inte 31 000 migrändrabbade gävleborgare och deras anhöriga.

Anna Karin Wallberg

ordförande

Huvudvärksförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel