Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Universalmedlet sänkta löner

På insänt (14/3) skriver tekn. Dr Nima Sanandajt att ingångslönerna i arbetslivet är för höga, vilket gör det svårt för yngre medborgare att få ett arbete.

Annons

Den tekniska doktorn pläderar för tryggare arbetsmarknad. Att arbetslivets och dess innehåll förändras när teknik och forskning ständigt utvecklas, något som förändrar förutsättningarna är ingen nyhet. Men att den förändringen ska mötas med lägre löner verkar mer än lovligt tokigt.

Bättre vore det att plädera för kompetensutveckling och tryggare anställningsformer. När mer än en halv miljon arbetstagare har anställningar som timanställning, korta och längre vikariat. Där lönen för de som är under 26 år subventioneras med lägre social avgifter. När riskkapitalbolag suger ut offentlig sektor med hundratals miljoner varje år. När De fyra största bankerna tillsammans redovisar en vinst på över 100 miljarder för 2013. När storbolagens toppar på ett år beviljas löner och bonusar som vida överstiger en livslång arbetarlön.

Problemet är inte för höga ingångslöner. Problemet är att kravet på snabba och höga vinster i näringslivet förblindar företagens ägare och styrelser. Allt medan fattigdomen breder ut sig för att försäkringssystemet har krossats av nuvarande regering. Medan jobbskattebidraget, rut och rot gödslar konsumtionen hos dem redan har. Att en teknisk doktor inte förstår att ett sänkt lönegolv samtidigt sänker alla andra lönenivåer ter sig märkligt.

Att föreslå att andra ska av stå från goda anställningsvillkor är enkelt om man själv inte behöver uppleva konsekvenserna. Nä! Kom med ett konstruktivt förslag till kompetensutveckling och lärande inom organisationerna. Med en lön som räcker till ett eget liv.

Kurt Söderberg

(som började med 827/mån 1963 som vikarierande sjukvårdsbiträde)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel