Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unitis blev lovade körens halvmiljon

– Jag var osäker på tiden så jag skulle ringa och dubbelkolla, säger Bosse Heed verksamhetsledare på Unitis och fortsätter:

– "Kören har ändrat sig", fick jag till svar.

Annons

– Det här är bedrövligt, jag förstår inte att ett professionellt produktionsbolag kan göra så här, säger Unitis verksamhetsledare Bosse Heed.

Kooperativet Unitis i Ljusdal fick förra veckan ett glädjande samtal. Det var Meter television som ringde med meddelandet att affären skulle få Team Andreas 500 000 kronor – vid en eventuell vinst av Körslaget. Produktionsbolaget och Bosse Heed avtalade tid och rum, till och med aktivitet.

– Vi skulle träffas klockan tolv, måndag 18:e april, Andreas skulle vara på plats och produktionsbolaget undrade om vi inte kunde sjunga med körledaren, säger Bosse Heed.

I en vecka gick personalen på Unitis, som består av tio intellektuellt nedsatta personer och tre ledare, spända av förväntan. Tillsammans uppmanade de anställda sina kunder, släktingar och vänner att rösta samtidigt som de räknade ned dagarna till besöket av TV4 och Andreas Johnson.

– I morse (läs måndag) kom alla hit, finklädda, någon hade kamera med sig också.

Bosse Heed blev osäker på tiden, ringde upp produktionsbolaget för att säkerställa att det faktiskt var tolv Andreas och tv-teamet skulle komma. Efter en stund fick Bosse ett samtal. En kvinnlig röst presenterade sig i andra änden och meddelade kort och gott att "kören har ändrat sig".

– Först blev jag förvånad. Paff, säger Bosse.

– Men när jag såg kooperatörernas reaktion blev jag förbannad. De var väldigt ledsna, några gick ut för att promenera bort tankarna - alla hade ju pratat om tolvslaget hela dagen.

Produktionsbolaget bad kooperatörerna att bestämma vart de eventuella pengarna skulle gå.

– Vi tänkte åka till Österrike och ge pengar till våra vänner i Bolivia, berättar Bosse.

Även om pengarna var långt ifrån hemräknade så menar Bosse Heed att det faktum att tid och plats för tv-inspelning var avtalad gör situationen absurd.

– Hur kan man göra så? Det är helt obegripligt!

Den ansvarige på Meter hänvisar till TV4 för kommentarer. Men säger samtidigt att han förstår att personerna på Unitis känner sig slarvigt behandlade och ber om ursäkt.

Pelle Porseryd, exekutiv producent för Körslaget, beklagar även han misstaget:

– Det är bara otroligt tråkigt. Det har blivit en miss i kommunikationen. Vi håller på och tittar nu om vi kan kompensera de som drabbades, säger han.

Mer läsning

Annons