Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik valdebatt inför kyrkovalet

En sällsynt och därtill intressant valdebatt, hölls på onsdagskvällen mellan Per Svedberg och Leo Holtter i Bjuråker. Frågan handlade om vad de politiska partierna har att göra i kyrkan.

På söndag är det kyrkoval. Men valrörelsen har varit blek och debatterna har uteblivit.

Därför ställde Leo Holtter till med en batalj mot riksdagsmannen Per Svedberg (S) i församlingsgården. Det blev ett riktigt intressant meningsutbyte, men bara en handfull åhörare tog del av debatten.

Leo Holtter ställer upp för Kyrkans framtid i Bjuråker-Norrbo församling och han är av flera skäl kritisk till att de politiska partierna deltar i kyrkovalet.

Han anser kyrkovalet mer handlar om att nå andra framgångar för partierna, än att utveckla kyrkan. Han jämför även med fackliga organisationer och idrottsföreningar, där det är de aktiva medlemmarna som styr sin verksamhet - inte några utomstående partier.

Men Per Svedberg ser inte problemet. Han vill inte heller bli exkluderad för att han är socialdemokrat, för hur rimmar det med tanken på en öppen kyrka som välkomnar alla.

Dessutom, nu när det finns en socialdemokratisk nomineringsgrupp, passar ju det honom som socialdemokrat perfekt.

– Jag har mina tankar om tro, om medmänniskor, oavsett om jag befinner mig i riksdagen eller på församlingsgården, sade han och om han deltog på en annan lista, hade ju alla ändå vetat att han är socialdemokrat.

Argumenten fortsatte att bölja fram och tillbaka i debatten och det handlade om var en partipolitiker har sin lojalitet, med partiet eller kyrkan. Om varför personer på partipolitiska listor skulle vara sämre företrädare i församlingen än andra.

Med fler åhörare hade kanske kyrkovalet blivit den riktiga debattvinnaren.