Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik produkt tävlar om Sverigeseger

De ska ta guldet till Hälsingland.

Annons

När lammproducenterna Elisabeth Thorén från Korskrogen och Lotta Wallberg från Ljusdal slog sina påsar ihop och skapade en ny matprodukt i samarbete med kocken Hans-Erik Holmqvist blev det succé.

I november sopade tremannalaget banan med konkurrenterna i Matverk Gästrikland som då avgjordes på Gefle slott. Med sin nyskapande produkt kammade de inte bara hem förstapriset utan även andraplatsen.

– Vi vann med vår kryddade lambetta och tog hem andraplatsen med den naturella varianten, säger Elisabeth Thorén.

Lambettan är, enligt henne, en variant av den mer kända parmaskinkan.

– Men parman är gjord på gris och vår på lamm, en unik produkt på marknaden.

Nu kommer laget att få bekänna färg när de på måndag åker till Nyköping för att representera Hälsingland.

– Alla landskap från hela Sverige finns på plats för att visa upp sina produkter. Bara att få chansen att representera Hälsingland är stort, men om vi skulle vinna hela tävlingen skulle det betyda jättemycket för oss.

I tävlingen kommer många faktorer att spela in, allt från smak till förpackning har redan i förväg bedömts av en jury. Hur det går för Fåraherdens lammprodukter, och den kryddade lambettan, får de inte veta förens under tisdagskvällens bankett.

– Då presenterar de vinnaren och vi hoppas att det gått bra för oss. Vi tycker att det är en bra och unik produkt som inte finns på marknaden i dag. Jag vet inte vad de andra tävlandena ställer upp med, men är säker på att de andra har bra produkter, säger Elisabeth Thorén.