Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik möjlighet att söka nya vägar

/

I lördags hade Ljusnan ett porträtt av Ovanåkers nya kommunalråd centerpartisten Hans Jonsson.

Annons

Han verkar vara en rätt välutbildad man med bra yrkeserfarenhet för att leda en kommun, även om han saknar erfarenhet från den politiska hetluften.

Att han dessutom spelat bandy i sin ungdom måste väl räknas som ett ordentligt plus i bandymetropolen Edsbyn.

Ovanåkers kommun är inte är något lätt pastorat att styra efter den senaste tidens turbulens med ett kommunalråd som avgått under dramatiska former och en allians i upplösning som nästan gjorde upp med Socialdemokraterna.

Men det skulle förvåna mycket om Hans Jonsson och Centerpartiet inte lyckas administrera kommunen det knappa år som återstår till nästa val.

Ingen är betjänt av nya politiska stormar med åtföljande politiskt dödläge under lång tid. Det inser nog också de övriga partierna även om det säkerligen kan vara frestande att fälla Centerpartiet i någon fråga framöver.

Men förhoppningsvis lägger nu politikerna i Ovanåker revanschlust och taktikspel på hyllan och försöker göra det bästa möjliga för kommunen under tiden fram till nästa val.

Ovanåker har ett rätt utsatt läge med en ansträngd ekonomi som signalerar neddragningar och en besvärlig arbetsmarknad som resulterar i utflyttning och befolkningsminskning.

Hans Jonsson konstaterar dock att Ovanåker inte har det sämre än många andra små inlandskommuner. Men det är en tämligen klen tröst när pengarna inte räcker till det som kommunen måste ansvara för.

I det läget måste man vara kreativ och inte bara vara en ”medlande länk mellan partierna”, som Hans Jonsson sade i Ljusnans intervju.

Man skulle önska att Hans Jonsson visar sig vara initiativrik och söker breda samförståndslösningar i de stora frågorna. Men inte bara det.

Han har en unik möjlighet att söka nya vägar eftersom han inte har några egna gamla surdegar att brottas med. Och den möjligheten bör han ta vara på.

Han bör söka samarbete, med i första hand Bollnäs, när det gäller olika kommunala uppgifter och angelägenheter.

Hans Jonsson borde åka till de små kommunerna i Västmanland/Dalarna, Norberg, Fagersta och Avesta.

Ljusnan har på den här ledarsidan tidigare redogjort för hur dessa kommuner valt att samordna sina resurser. Men det kan vara värt att påminna om det igen, i synnerhet som vi nu har ett nytt kommunalråd i Ovanåker som kanske vågar söka nya vägar.

Ett bygglov i Norbergs kommun söker du i Avesta kommun. Vill du ha lägenhet i Norberg kollar du på förmedlingen i Fagersta kommun.

Och är du kommunanställd i Avesta kommun hanteras din lön på kommunkontoret i Norberg. Trots att Avesta inte ens ligger i samma landskap som de övriga kommunerna.

Den kommunala verksamheten i dessa kommuner har flexibla kommungränser. Det blir ett slags kommunreform underifrån. Resultatinriktat och tvärpolitiskt.

Det skulle verkligen vara spännande om Hans Jonsson vågar pröva den vägen och få de övriga partierna med sig

I Ovanåker har politikerna tidigare antytt att de och hela den kommunala organisationen inte kan sitta i skyddat bo medan man skär ned i den praktiska verksamheten. Nu är det upp till bevis.

Sedan återstår det att se om den gamla alliansen kan ta sig samman inför nästa val eller om det blir hela havet stormar.

Och kanske rent av maktskifte.

Mer läsning

Annons