Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik guldsamling har nått Sverige

Med varsam hand plockas en ansiktsmask, två armar och en bägare fram ur trälådor, allt i renaste guld. Snart öppnar den unika utställningen med Inkarikets guldskatter i bergrummet under Skeppsholmskyrkan i Stockholm.

Annons

Guld har alltid haft en särskild dragningskraft på människan. I Inkariket var guldet en gudagåva som dyrkades för sin skönhets skull. Spanjorerna däremot såg rikedom när de upptäckte inkaindianernas skatter, och guldet kom att bli Inkarikets fall.
Världskulturmuseernas nya storsatsning är en utställning om Inkariket och tidigare indiankulturer i Peru. Genom guld- och silverföremål, keramik och textilier vill man ge en bild av en av världens tidigaste stora civilisationer, men också av guldets betydelse och den gamla världens möte med den nya.
Världskulturmuseerna har god kontakt med peruanska museer, delvis som ett resultat av dialogen kring den peruanska Paracassamlingen som finns i Göteborg. Föremålen i Inkautställningen kommer från 15 olika museer i Peru.
- Det är inte okomplicerat, de här föremålen får inte vara utanför Peru längre än några månader åt gången. Utställningen har krävt ett nära samarbete, säger Patricia Arana, intendent på Museo del Oro.

De 15 museerna har gjort ett urval av sina främsta skatter. Besökarna kommer att mötas av en dramatisering av ett ödesmättat möte mellan den sista inkahövdingen och den spanska conquistadoren Francisco Pizzaro och längre in i bergrummet ska närmare 300 föremål få sin plats. Vissa av dem kommer från nya utgrävningar och har aldrig tidigare visats utanför Peru.0
- I dag har bara fyra av dem packats upp, men jag är faktiskt tagen. Det är spektakulära föremål. Att det är guld kittlar i sig, men detaljrikedomen är enorm. Det är ett konsthantverk som är lustfyllt och glädjerikt, säger Katarina Stigwall, projektledare för utställningen.

Inkaguldet är den andra utställningen i bergrummet under Skeppsholmskyrkan i Stockholm. Fjolårets utställning med den kinesiska terrakottaarmén blev en publiksuccé, och även om man inte tror på riktigt samma publiktillströmning den här gången så räknar man med att utställningen kommer att gå ihop ekonomiskt utan bekymmer. Ett eventuellt överskott hoppas museerna kunna ta med sig till nästa stora utställning i bergrummet, om Tutanchamon. Framtiden för den utställningen ser dock inte helt säker ut, efter den senaste tidens oroligheter i landet.
Elin Viksten/TT Spektra
elin.viksten@ttspektra.se