Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsrådet – en pärla värd att vårda

God morgon Ljusdal! Just nu pågår en av de viktigaste processerna på mycket länge i Ljusdal.

En process som inte får gå fel och som måste hållas vid liv, nästan till vilket pris som helst.

Bildandet av Ungdomsrådet är något alla bör ta på allvar, gammal som ung privatpersoner som företag.

Att ungdomarna verkligen vill vara med och påverka vårt gemensamma samhälle är uppenbart med tanke på det stora intresset, över 40 ungdomar kom till första mötet. Inte helt oväntat står ett allaktivitetshus högt på önskelistan. Lite förenklat kan man säga att ungdomarna vill behålla Kläppahuset.

Ungdomsrådet som process är viktigt ur flera aspekter men framförallt handlar det om att vi vuxna visar uthållighet samt klargör för de entusiastiska ungdomarna att de har möjlighet att påverka i organiserad form men att besluten fortfarande fattas i de parlamentariska församlingarna, nämnderna, kommunstyrelse, och kommunfullmäktige.

Det finns dock en uppenbar risk att ungdomarna blir besvikna och tröttnar om det kommer som en överraskning att allt de vill och beslutar om sedan stupar i den vanliga parlamentariska hanteringen. Det är med andra ord viktigt att spelreglerna är tydliga. Men det är lika viktigt att de frågor som Ungdomsrådet driver behandlas med respekt och tas på allvar av våra folkvalda.

Är man inte beredd att lyssna ska man heller inte medverka till att bygga upp förväntningarna hos ungdomarna. Det är egentligen det processen handlar om. Få ungdomarna att engagera sig och känna sig som den del av samhället de bevisligen är.

Här får inte vuxna tröttna och svika. Då får vi förmodligen en rakt motsatt effekt.

Initiativet är bra och politikerna har visat att man, så här långt i alla fall, menar allvar genom att öka tiden för projektledaren.

Naturligtvis kommer Kläppahuset att bli en av de viktigaste frågorna för Ungdomsrådet. Ett allaktivitetshus, som inte är inklämt i skolans miljö, är ett nästintill självklart krav/önskemål från ungdomarna.

Det liggande medborgarförslaget, om att göra Kläppa till ett allaktivitetshus, som kommunstyrelsen väntas avslå idag med motiveringen att man inte vill låsa upp sig för en specifik lokal, är egentligen ett ja till allaktivitetshuset men inte just nu och inte nödvändigtvis i Kläppa. Man vill dessutom se vad det skulle kosta att göra nödvändiga upprustningarna och få mer tid för att utreda om det finns andra lämpliga alternativ.

Ett är dock tämligen säkert och det är att det inte blir någon inpackad snabblösning i någon av våra befintliga skolor.

Jaha, tänker nog många. Tillbaka på ruta ett. Ja, förvisso. Men det är ju trots allt det här som är en av grundstenarna i en demokrati. Ibland poppar det upp förslag som inte är ordentligt genomtänkta och dessutom dåligt förankrade.

Att då kunna backa bandet och titta på hela ärendet igen utan prestige är styrkan i vårt system. Dyrt?! Jo, men vem har sagt att demokrati är gratis.

Mikael Sagström

Journalist, företagare, Järvsö