Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsledare i 30 år – nu uppmärksammas Monika för sitt engagemang

Monika Östberg får stipendium av Erikshjälpen i Edsbyn. Anledningen är hennes engagemang i Alfta Ösa Orienteringsklubb. Själv ser hon det som en utmärkelse för hela klubben.

Sedan sex år tillbaka delar Erikshjälpen ut det så kallade Eriksstipendiet på 5 000 kronor. På så sätt vill man uppmärksamma barn- och ungdomsledare som betytt särskilt mycket för en lokal förening eller verksamhet. Pengarna ska användas inom den verksamhet som ledaren är aktiv inom.

Läs också: Johanna Julle prisas som ungdomsledare - får Eriksstipendiet

I år är det Monika Östberg i Alfta som får stipendiet av Erikshjälpen i Edsbyn.

Motiveringen lyder

: Monika Östberg har ett otroligt engagemang och ger barn och ungdomar en meningsfull fritid!

Vad tänkte när du fick veta att du får Eriksstipendiet?

– Vi är flera ungdomsledare i klubben och jag ser det som att det är till oss allihop. Och det är naturligtvis otroligt roligt att vi uppmärksammas.

Har ni bestämt vad pengarna ska användas till?

– Nä, det har vi inte hunnit göra. Men antagligen kommer de att användas i sambanad med ungdomsläger eller tävlingsresa. Orienteringen fungerar lite annorlunda jämfört med många andra idrotter. Hos oss står klubben i stort sett för allt. Vi tar sällan ut avgifter av ungdomarna, i stället får de hjälpa till att jobba när vi har engagemang.

Hur länge har du varit engagerad som ungdomsledare?

– Jag började redan när jag själv var ungdom. Det var för 30 år sedan i högstadiet. Jag har haft lite uppehåll när jag själv fick barn, men annars har jag varit engagerad i klubben och förbundet.

Varför lägger du ner så mycket tid på det här?

– Det är roligt och jag vill att fler ska upptäcka orientering. Vi brukar vara ute i skolorna och hjälpa till med undervisning i orientering. Dagens unga sitter mycket vid datorer och jag tycker att det är viktigt att de får komma ut i naturen och lära sig. Själv har jag alltid hållit på och brinner för det här.

Hur gör ni för att försöka få med så många barn och unga som möjligt?

–Den elfte maj ska vi ha Världsorienteringsdag och då kommer vi att nå ut till alla skolungdomar i Alfta, Viksjöfors och Runemo. Sedan brukar vi affischera ute på skolorna och annonserar i Woxnadalsnytt. Den 12 maj drar vi igång med verksamheten igen för nybörjare och då kommer vi att ha kurser för både barn och vuxna.

Läs också om förra årets Ovanåkersstipendiat: En dag för barnen

Läs också: 20 år av baltiskt bistånd för Erikshjälpen: "I de fattigaste områdena lever familjerna som djur"