Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsjobb - vad är det?

Anders Eklund skriver i sin ledare i måndags om ungdomars situation på arbetsmarknaden. Det är nog så att det är svårt för ungdomar att ta sig in på arbetsmarknaden i dag, men är de unga behjälpta av "ungdomsjobb" som betalas med "ungdomslön". Vad är ett "ungdomsjobb"? Är det att stå och vända hamburgare eller sätta plant i skogen? Klippa gräs åt Bollnäs kommun eller jobba som badvakt?

Om jag som vuxen (43 år) vill ta ett "ungdomsjobb", kallas det något annat då? Gubbjobb kanske? Och vilken minimi-lön har du tänkt sätta på dessa "ungdomsjobb"? Det är kanske "gubbjobben" som skall betalas med minimilön då man ju i gubbåldern har väsentligt mindre behov av pengar? Eller ha man inte det? Huvudfrågan från mig är dock vad du menar med "ungdomsjobb"? För övrigt är jag för lika lön för lika arbete.

 

Bollnäs

 

 

Opinion svarar

Vi behöver varken speciella ungdomsjobb eller gubbjobb. Däremot måste den 25-procentiga ungdomsarbetslösheten, som handlar om unga mellan 15 och 24 år, ner. I första hand på EU-snittsnivå cirka 15 procent.

Kan Danmark ha bara nio procent borde väl också Sverige kunna lyckas få ned ungdomsarbetslösheten. Men då krävs det förändringar i attityder och villkor.

Anders Eklund