Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomsgäng hetaste spåret

Ingen kan längre tveka om att en pyroman härjar i Bergvikstrakten.

Polisens hetaste spår är ett ungdomsgäng som synts vid en bilbrand i onsdags natt.

En lång rad anlagda bränder har härjat i kommunen den senaste tiden. De allvarligaste har drabbat Bergvik.
För två veckor sedan brann en lastbil vid Bergviksparken.
För fyra veckor sedan eldhärjades ett tomt timmerhus vid Variant köpcenter.
Natten mot fredag totalförstördes det största och värdefullaste huset – hittills. Det stora timrade magasinet på C D Ekmans väg.
Dessutom har det varit tiotalet nattliga bilbränder.

Polisen misstänker att alla bränderna har ett samband. Sannolikheten bedöms som stor att samma person eller grupp ligger bakom.
- Det har varit alldeles för många bränder på kort tid runt den här delen av kommunen, säger förundersökningsledare Sune Nordh vid Söderhamnspolisen.

Det finns ett enda spår som pekar ut namngivna personer. Det handlar om fyra ungdomar i 18-årsåldern som åkte i en bil i närheten av en bilbrand bakom Flygstaden natten mot onsdag.
De bor i trakten av Bergvik, och är kända av polisen sedan tidigare.
Det finns också viss teknisk bevisning. En T-spritflaska har hittats utomhus i närheten av brandplatsen. Det är ett av de värdefullaste beslagen hittills i utredningen.

Polisen knackade dörr på C D Ekmans väg i går. De har pratat med mängder av grannar, några har berättat att de sett personer och bilar i röra sig i området vid tvåtiden på natten.
Utredarna har nu mycket jobb framför sig. I helgen har polisen ordinarie bemanning, men de som jobbar ska fokusera på Bergviksområdet.
På måndag, när brandresterna har svalnat, planeras en teknisk brandplatsundersökning. Förhoppningen är att hitta spår, till exempel efter brännbar vätska. Men det blir svårt, eftersom nästan inget finns kvar av huset.
Man kommer också att fortsätta prata med personer som kan ha gjort intressanta iakttagelser. Polisen vädjar om fler tips.
- Det blir ingen enkel resa, säger förundersökningsledare Sune Nordh.
Å andra sidan. Om polisen tar de skyldiga kan alla bränder vara uppklarade på en gång.