Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomen vänder alliansen ryggen

/

Annons

Antalet arbetslösa ungdomar har ökat dramatiskt. I Söderhamn har det skett en fördubbling av antalet arbetslösa i åldern 18 – 24 år jämfört med samma period förra året.

På måndagen kunde vi läsa detta dystra besked. I en nyhetsartikel redovisade Kuriren att hela 423 ungdomar i Söderhamn är arbetslösa. I hälsingekommunerna är det nära 2 000 unga som drabbas av arbetslöshetens gissel.

Det är ingen slump att Sverige är ett av de länder som drabbas värst av lågkonjunkturen. I motsats till de flesta andra regeringar har den svenska regeringen valt att föra en passiv konjunkturpolitik.

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är rekordhög också vid en internationell jämförelse. I tidigare ledare har jag berättat att de borgerliga partiernas stöd bland unga och studenter nu är lika lågt som det var 1968.

Detta är ingen slump. En ung generation känner hur den sviks av en regering som vräkt ut många tiotals miljarder i skattesänkningar på medelålders höginkomsttagare. Skattesänkningar som regeringen dessutom tvingas finansiera med lån.

När det gällde att sänka skatten med 1 800 i månaden för en riksdagsledamot och andra med lika höga inkomster då fanns det pengar. Däremot ser regeringen kallsinnigt på hur kommuner och landsting tvingas avskeda personal. Arbetsmarknadspolitiken är i stort avskaffad. Det finns inte ens plats för unga arbetslösa att gå en arbetsmarknadsutbildning.

SCB:s partisympatiundersökning i maj visar att centerpartiet endast har stöd från 1,4 procent av förstagångsväljarna. Folkpartiet har 5,7 procent och Kristdemokraterna 1,9 procent. Det vill säga att mittenpartierna tillsammans

bara får 9 procent av förstagångsväljarnas röster.

Lika dåligt går det för mittenpartierna bland dem som var förstagångsväljare i förra valet. Där samlar de tre tillsammans bara 8,8 procent. Lägger man till moderaternas andel av ungdomsväljarna är det bara drygt var fjärde ungdomsväljare som stöder regeringen. Jämfört med att sex av tio väljer något av de rödgröna partierna.

Det är mot denna bakgrund man ska se folkpartiledaren Jan Björklunds utspel om lärlingslöner då han sommartalade i Almedalen. När folkpartiledaren talar om lärling menar han uppenbart endast att den som är ung ska tvingas utföra ett ordinarie arbete till en låg lön.

Lärlingsanställningar finns redan i dag. Då rör det sig om planerad yrkesutbildning. Byggsektorn tycker att det fungerar bra. Metall kan tänka sig att träffa motsvarande avtal.

Jan Björklund inser säkert att sänkta löner inte ger fler jobb. Det enda som händer är att unga som tvingas jobba för halva lönen konkurrerar ut äldre personer från arbetsmarknaden.

I praktiken innebär Björklunds utspel att han på sikt vill genomdriva en dramatisk sänkning av ungdomarnas löner. I dag har han inget att säga till de 423 arbetslösa ungdomarna i Söderhamn och deras olyckskamrater runt om i Sverige. Jan Björklund står tomhänt och ser på hur en ungdomsgeneration far illa.

 

 

 

Mer läsning

Annons