Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomars idéer är viktiga

Monica Olsson (S) har fått i uppdrag att ta reda på vad kommunens ungdomar tycker är viktigt. Hon är en av fem politiker i Gävleborg som kan bli utsedd till världens modigaste politiker.

I somras anställde Region Gävleborg tio unga för att modighetsträna fem politiker från regionen. Monica Olsson (S), kommunalråd i Nordanstig, har följts av två ungdomar och tilldelats uppdrag som hon ska genomföra. Hennes uppdrag är att besöka sjätteklassare i kommunen och prata om demokrati och ta reda på vilka frågor som de tycker är viktiga.

På torsdagen besökte hon sjätteklassarna på Bergsjö Centralskola. De diskuterade bland annat hur eleverna kan påverka genom klassråd och matråd.

– Det är där som ni har er chans att påverka hur det är i skolan, förklarar Monica Olsson.

Hon berättar för eleverna att det finns ett ungdomsråd i kommunen och att det rådet är en remissinstans till kommunstyrelsen.

– Jag tycker att det är viktigt att ni unga kan vara med och påverka och säga vad ni tycker, säger hon.

Monica Olsson har också fått i uppdrag att ta reda på vad ungdomarna vill förändra i kommunen. Och när hon ställer frågan till eleverna kommer förslagen i en strid ström. Skateboardsramp vid skolan, ett rastrum på skolan där man kan spela kort, nya mål till isrinken och vägbelysning vid den nya bussrundan är några av förslagen som eleverna kommer med.

– Jag skriver upp alla förslag och kommer ta dem med mig, säger Monica Olsson.

Monica Olsson lovar eleverna att hon ska ta med sig deras synpunkter.

– Jag tycker att det är jätte roligt att det kommer fram så många idéer, säger Monica Olsson.

Den 20 oktober ska Världens modigaste politiker utses i Gävle.