Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomarna kämpar vidare – Gumpels måste räddas

Runt 1 500 personer har nu skrivit under protestlistorna som ska hindra politikerna att riva ungdomarnas hemvist i Bollnäs – fritidsgården Gumpels.

Under onsdagen hölls en manifestation.

- Vi nöjer oss inte med något sämre än det här, förklarade Erika Nordström (SSU).

Runt 100 ungdomar, kanske fler, fanns på plats när den korta manifestationen hölls i den kombinerade fritidsgården och skejthallen, Gumpels i Bollnäs.

Några politiker hade också letat sig dit. Åtminstone de som redan nu säger sig vara beredda att ställa sig på ungdomarnas sida.

Kommunfullmäktiges ordförande Ingrid Hammarberg (FP) är en av dem:

- Det här är ett jättebra initiativ av ungdomarna. För oss är det alldeles självklart att fritidsgården ska finnas kvar. Verksamheten är dessutom inte så enkel att flytta eftersom Gumpels har sin själ i de här lokalerna.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva (S) håller med. Han menar att om Gumpels ska rivas för att göra plats åt en bandyarena så måste lokalerna vara minst lika bra:

- Än finns det tid att påverka. Hyresgästerna är visserligen uppsagda, men faktum är att det ännu inte tagits något beslut i den här frågan.

I dagsläget har runt 1 500 personer skrivit på proteslistorna som ska resultera i att arenan får ge vika för ungdomarnas intressen. Med manifestationen hoppas kampanjledare Erika Nordström på ännu fler namnunderskrifter.

- Vi behöver ha många som säger ifrån om kommunpolitikerna ska lyssna. Egentligen är det helt horribelt. Det här stället är inte speciellt gammalt och ännu inte fyllt med all den verksamhet som är tänkt. Varför bygga en ny hall när vi redan har en? Det kallar jag resursslöseri.

Ungdomarna Gustav Mobacke och Stefan Äng som ägnar stora delar av sin fritid åt att åka skejtboard är däremot övertygade. En nedläggning av Gumpels skulle innebära döden för hela verksamheten.

- Det skulle förstöra för ungdomarna i Bollnäs. Alla som är här nu, vart ska de ta vägen?