Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar utbildas till homies

Utvalda högstadieelever började en tvådagars utbildning på torsdagen.
– Det ska vara roligt att gå i skolan, säger Mats Pettersson, fältare för Ungdomslyftet.

Årets nya homies ska lära sig hur de kan hjälpa utsatta ungdomar och barn i sin skola. Från Vågbroskolan och Norrtullskolan har två ungdomar från varje klass i årskurs 8 blivit utvalda. Arbetet som homie fortsätter även i årskurs 9.

På Flygstaden startade utbildningen med en föreläsning och övningar om gemenskap. Ungdomarna är förväntansfulla inför de två dagarna med Ungdomslyftet.

– Jag tycker det är kul. Det är bra att prata igenom skolan och vad som händer, säger Ella Pålbrandt, från Vågbroskolan.

– Jag vill lära mig mer om hur man ska behandla varandra och hur man kan hjälpas åt, säger Ella Haglund, från Norrtullskolan.

Ungdomarna har alla olika erfarenheter och mål med utbildningen.

– Jag vill veta mer om mobbning. Jag har själv upplevt det och vill hjälpa folk så de inte blir det. Det är mycket mobbning på Norrtull, säger Philip Olsson, från Norrtullskolan.

– Att alla ska känna sig trygga i skolan. Vi har en brevlåda med tips, där brukar barn skriva lappar om vilka som varit dumma och så löser vi det. Det är mest småbarn vi jobbar med, säger Ella Pålbrandt.

Philip Olsson förklarar på vilket sätt ungdomar kan fungera bättre än vuxna för utsatta i skolan.

– Man pratar mer hemligheter med kompisar, så det kan vara lättare att prata med mig i stället för att berätta sina hemligheter för läraren, säger han.

Trots det seriösa ämnet ligger fokus på positiviteten.

– Min syn är att det ska bli en positiv skolanda. För en drogfri skolmiljö och för gemenskap. Det ska hela tiden vara något positivt, säger Mats Pettersson.

Björn Persson, som arbetar med barn och familjer i utsatta situationer, förklarar vidare.

– I stället för att jobba mot droger så jobbar vi för drogfrihet, säger han.

Arbetet med homies började för fyra år sedan och tidigare har fler högstadieskolor varit med, men på grund av sent arrangemang blev det bara två den här gången.

Mats Persson hoppas att de andra skolorna är med till hösten och fortsätter att engagera sig i verksamheten.

– Jag ser jättestora fördelar med det här. Det är viktigt med många små delar i arbetet och det här är en av dem. Det är en viktig förebyggande del i destruktivitet, säger han.

I dag, fredag, kommer homies som går i 9:an till Flygstaden för att träffa eleverna i 8:an. Tillsammans ska de göra en arbetsplan för hur de ska jobba året ut med att göra skolan till en bättre plats.