Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar på hjälpresa i Lettland – tar sig an Krathmanns livsprojekt

Luften har blandats upp med kol, smutsen är påtaglig och barnens ögon tomma. De kallar det för kontrasternas land.
– Bara 15 minuter från Riga, i vilken riktning som helst, börjar misären, sägerJulia Humla.

Hon är en av åtta ungdomar som har tagit över en del av det stora Lettlandsprojektet som Ronald Krathmann startade upp för över 20 år sedan. Ronald Krathmann har bland annat anordnat ungdomsresor till byn Gauijena i Lettland för att hjälpa till med bistånd, men nu planerar han att pensionera sig.

Läs mer om Ronald Krathmann: Barnen i Lettland blev ett livsuppdrag

De åtta ungdomarna har alla varit på plats i Gaujiena förut. Vissa ett flertal gånger men aldrig bara de åtta tillsammans. För att skapa sig en bild av dagens situation besökte de byn under några dagar.

Jag möter dem två dagar efter resan. De är tagna av allvaret men kan inte låta bli att skratta åt vissa minnen, i stämningen finns en hoppfullhet.

Besöket hos damen som isolerat sig från omvärlden, i stort sett sedan dess att Lettland blev fritt från Sovjetunionen, verkar ha gjort avtryck hos dem alla. Mötet som började i överlämnandet av ett matpaket slutade med vänskap.

– När hon öppnade matpaketet tittade hon lite bekymrat på makaronerna. Hon sa att hon fick vänta med dem till vintern, för att hon inte kan använda sin kamin på sommaren då det blir för varmt, säger Oskar Gyllenhammar.

Erik Bäckström frågade lite nyfiket damen vad hennes högsta önskan var. Hon svarade, att ha en kokplatta. Svaret kom med en sådan självklarhet och enkelhet att ungdomarna blev chockade.

Några timmar senare hade hon, som troligtvis redan tangerat åldern 80, en alldeles egen kokplatta och åtta nya vänner. Dessutom hann de med att reparera det stora hålet i hennes trappa.

– När vi åker i väg ser vi hur tanten kommer ut på trappan, tar ett steg och sedan hoppar ned för alla trappsteg. Hon var så van vid hålet, säger Oskar Gyllenhammar och skrattar.

Gaujiena har precis som många andra platser i Lettland infekterats av alkoholism. Folksjukdomen som smittat generationsled med misär.

– En gång fick jag rulla ihop en sedel och gömma den i handen på en tolvåring för att inte pappan skulle se den. Det var pojken som hade ansvaret över sig själv och sin lillebror, säger Alexander Cundell.

Bostäderna är mestadels fallfärdiga, tapeter är en lyx och hål i taket är snarare regel än undantag. Men ungdomarna har märkt hur den långvariga hjälpen från Sverige och Hudiksvall gjort skillnad.

Läs även: "Alla förtjänar att ha det bra"

– Det finns barnfamiljer som man besöker och man ser i barnets blick att det är helt dött. Det är som att själen bara har stuckit. Det är inga barn i de där kropparna. Utan det är bara dött på något sätt.

Josephine Hallberg tar en liten paus innan hon fortsätter:

– Men sedan var det en familj som vi kom tillbaka till, en familj som vi besökte i våras. Där var helt plötsligt barnen glada igen. Alltså som skulle kunna springa mot en på vilken dagisgård som helst.

Känslan av att göra skillnad och att se en förändring motiverar gruppen att fortsätta att kämpa.

Edgar som bor i Gaujiena är 27 år och ensamstående tvåbarnspappa som valt ett nyktert liv. Han arbetar hårt för att försöka bygga sig en värdig tillvaro, för sig själv och sina barn.

– Han är en av få som har kommit till det stadiet att han har börjat komma på problemlösningar. Och det är väldigt unikt, för man kommer ofta till familjer som inte alls tänker på att lösa långsiktiga problem som termiter i golvet, utan bara tänker, ”Hur ska vi få mat tills i morgon?”, säger Oskar Gyllenhammar och Erik Bäckström.

Gruppen tänker nu fortsätta arbeta för att biståndsarbetet ska få fortsätta och skapa möjligheter för ungdomar i Hudiksvall att besöka byn. För Hudiksvall har redan gjort ett stort avtryck i Gaujiena och det finns band som bör vårdas.

– När man kommer ut till barnhemmen så bjuder de alltid på en show. Och sist när vi var där så hade de sytt egna dräkter och vi kunde inte låta bli att le när barnen struttade runt i gula dräkter som de hade sytt av XXL kommunal t-shirts. Sedan ser man Hiab-kepsar och Strands IF byxor lite överallt, säger Oskar Gyllenhammar.

Under resorna till Gaujiena har Oskar Gyllenhammar påbörjat en dokumentär, här trailern:

Läs också: Därför mår vi bra av att hjälpa

Väl på plats saknades det pengar, så här löstes problemet:

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!