Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar hålls fast enligt "holding-metoden"

En anmälan mot ett ungdomshem i Hudiksvalls kommun fick länsstyrelsen att rycka ut på oanmält besök. Anmälan innehåller bland annat uppgifter om att ungdomarna hålls fast enligt holding-metoden.

Förra veckan gjorde länsstyrelsen ett oanmält tillsynsbesök på ett ungdomshem beläget i Hudiksvalls kommun. Det var efter en anmälan om missförhållanden som tre inspektörer åkte dit. Margareta Lundberg, vikarierande enhetschef på länsstyrelsen, var en av dem.

– Under årens lopp har vi fått in många och omfattande klagomål på detta HVB-hem. Den här anmälan kom från en tidigare anställd och innehöll uppgifter om att barnen blivit föremål för det, som inom verksamheten beskrivs som "holding", det vill säga fasthållning i olika grad. Det bedömde vi som rätt så allvarligt, säger hon.

Behandlingshemmets föreståndare, som bedrivit verksamheten sedan 90-talets mitt, tar inte så allvarligt på anmälan.

– Jag tycker det är mest svammel. Det handlar om att kvinnan som gjort anmälan har haft en allmän visstidsanställning som löpt ut. Det har gjort att det utbröt kaos runt henne, kommenterar hon det hela.

Att barnen som bor på hemmet skulle fara illa eller att personalen skulle må dåligt dementerar hon bestämt. Däremot bekräftar hon att holding-metoden används inom verksamheten.

– Med "holding" avser vi hålla fast. Det handlar om när våra barn, som har svåra diagnoser, upprepar sig med till exempel vrål, sparkar och slag i dörrar. Då måste vi ibland gå in och hålla fast dem för att de ska upphöra, säger hon.